Poslanci rozhodnou o platech soudců a o vyplácení některých dávek

18.12.2012 6:06

Poslanci by dnes měli schvalovat předlohy o platech soudců a o možnosti vyplácet některé sociální dávky bez vlastnictví sKarty. Ještě dopoledne projednají obě normy výbory. Mají platit od ledna, předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) proto vyhlásila stav legislativní nouze.

Poslanci rozhodnou o platech soudců a o vyplácení některých dávek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Novela o platech ústavních činitelů řeší výpočet platů soudců. Koeficient kabinet stanovil na mimořádném pátečním zasedání na 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Předlohou reagoval na to, že původní normu minulý týden neschválila Sněmovna kvůli tomu, že se mělo také zrušit zdanění paušálních náhrad zákonodárců.

Posílení práv obětí

Od mezd soudců se odvíjejí i platy státních zástupců. Nyní platnou úpravu, podle níž se soudcovské platy vypočítávají, zrušil ke konci letošního roku Ústavní soud.

Sociální novela má umožnit lidem, kteří nemají sKartu, výplatu podpory v nezaměstnanosti ještě rok dosavadním způsobem. Stejně tomu bude v případě dávek pěstounské péče.

Poslanci by dnes také mohli schvalovat předlohu, která posiluje práva obětí trestných činů. Dostat by se mohli i k některým předlohám ve druhém čtení, při kterém je možné podávat pozměňovací návrhy, a případně k části zákonů, které Sněmovně vrátil prezident nebo Senát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…