Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

23.04.2024 16:57

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmovny za rok 2023, tedy přesáhly v nákladech jeden milion Kč. Ale statisíce se platily i za cesty do Washingtonu nebo do Kanady. Výpis nákladů si vyžádal spolek Kverulant, který kvůli němu kritizuje předsedkyni sněmovny Markétu Adamovou Pekarovou. Když se totiž funkce ujímala, slibovala, že se na cestách do zahraničí bude šetřit.

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přílet vládního speciálu s krajany z Ukrajiny

Společnost Kverulant upozorňuje již dlouho na to, kolik Poslanecká sněmovna utrácí za zahraniční cesty poslanců. Nejinak je tomu i teď, kdy vypočítává, kolik sněmovna utratila pod vedením Markéty Adamové Pekarové z TOP 09 za minulý rok.

Jako nejdražší uvádí cestu do Singapuru a Japonska, které se zúčastnilo celkem pět poslanců, lidovci Hayato Okamura a Jan Bartošek, poslanec Ženíšek z TOP 09, Ondřej Lochman ze STAN a Jiří Strýček z ANO. Tato cesta stála dle dokumentů 1 345 656 Kč. Jako důvod je uvedeno jednání s partnerským výborem Zahraničního výboru PS. Ještě dvě cesty v nákladech přesáhly milion korun. Jednak jednání s partnerským výborem Výboru pro obranu a Výboru pro bezpečnost v Koreji, na které letělo celkem 7 poslanců (Skopeček, Heller, Krejza, Sadovský, Metnar, Růžička a Žáček) a pak jednání opět s partnerským výborem Zahraničního výboru PS v Mexiku a v Paraguayi, na které letěli místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová ze STAN, Petr Beitl z ODS a opět Marek Ženíšek z TOP 09.

Nicméně, pak je tu „dámská jízda“, jak Kverulant označuje cestu celkem pěti poslankyň opět na jednání s partnerským výborem v Kanadě, kam cestovaly Olga Richterová a Klára Kocmanová od Pirátů, poslankyně Dražilová a Oulehlová z ANO a Martina Ochodnická z TOP 09. „Cesta přišla daňové poplatníky na 745 tisíc korun, to je na jednu poslankyni téměř 150 tisíc korun,“ uvádí Kverulant a srovnává tuto částku s cenou letenky v dubnu 2024, která stojí do Montréalu nebo Québecu ani ne 22 tisíc Kč. O 13 tisíc dražší pak byla cesta poslanců Beitla, Ratiborského a Žáčka na transatlantické fórum ve Washingtonu za 758 300 Kč.

Jak ale server Kverulant upozorňuje, v mnoha případech jsou náklady ještě vyšší, protože se létá armádním speciálem, který je placen z rozpočtu Ministerstva obrany.

Kverulant připomíná, že na začátku roku 2022 slibovala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Adamová Pekarová, že se bude šetřit. „Minulá vláda nehorázně zadlužila naši zemi. Proto je teď nutné přistoupit k úsporným opatřením. Nelze se tvářit, že obrovské zadlužení není problém. Úspory se budou týkat i sněmovny,“ uvedla. „Jednou z oblastí úspor jsou i nižší výdaje na zahraniční cesty poslanců. Při schvalování služebních cest budeme navíc více dbát na jejich smysluplnost, efektivitu a přínosnost,“ řekla také.

Ke splnění tohoto slibu nedošlo, konstatuje spolek. „Po volbách utratila nová sněmovna v roce 2022 celkem 1,509 miliardy korun. To je nárůst o 141 milionů korun. O dodržení slibu předsedkyně sněmovny Pekarové Adamové, že ušetří 40 milionů korun, tedy nemůže být ani řeč. Naopak sněmovna utratila o 10 % více než její předchůdkyně,“ uvádí.

Ani u cestování prý k šetření nedošlo. „V 9. volebním období utratila Poslanecká sněmovna v roce 2022 za cesty celkem 20,7 milionu korun. To je nárůst oproti průměru minulé vlády téměř o 5 milionů korun. Ani v roce 2023 to nebylo lepší. Sněmovna ze svého rozpočtu za cesty utratila dokonce 27,8 milionu korun. Další desítky milionů korun za cesty poslanců vládním speciálem pak platila armáda. O šetření či o dodržení slibu předsedkyně sněmovny Pekarové tedy opět nemůže být řeč,“ říká Kverulant s tím, že předsedkyni Sněmovny vyzval k omluvě. Ta nepřišla, místo toho přišla výzva, aby článek o nesplnění slibu opravil. Což spolek odmítl s tím, že se zakládal na pravdě.

„Kverulant se samozřejmě hrubému nátlaku ze strany arogantní političky nepodřídil a svůj článek nestáhl. Naopak počátkem roku 2024 zkontroloval utrácení Poslanecké sněmovny znovu. Jak už bylo uvedeno, i v roce 2023 sněmovna pod vedení Markéty Pekarové rozpočet přečerpala o 43 milionů korun, a to i přesto, že rozpočet, který měla k dispozici, jí meziročně narostl o téměř 90 milionů korun. Proto Kverulant Pekarovou v dubnu 2024 znovu vyzval k omluvě a zastavení rozhazování veřejných peněz,“ připomenul kauzu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nikdo jim nevěří, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 23.04.2024 17:54:54
Jen naivkové této tlupě loupežníků věřili. Ti toho naslibovali. Zejména ten jejich náčelník, přezdívaný, Velký lhář.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…