Poslanci schválili pomoc pro lidi pracující na dohodu. Komunista křičel o novodobých otrocích

10.07.2020 12:19

Poslanci rozhodli, že finanční pomoc od státu dostanou i lidé pracující na dohodu o pracovní činnosti a na dohodu o provedení práce. Dostanou maximálně 31 150 korun. Komunistický poslanec Leo Luzar označil 222 tisíc dohodářů za „novodobé pracovní otroky“.

Poslanci schválili pomoc pro lidi pracující na dohodu. Komunista křičel o novodobých otrocích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

Na začátku koronavirové krize vláda rozhodla, že pomůže rodinám s dětmi skrze ošetřovné, zaměstnancům skrze program Antivirus, aby je podnikatelé ani v krizi nepropustili a osobám samostatně výdělečně činným v programu Pětadvacítka. Opozice, a z té vůbec nejhlasitěji Piráti, však upozorňovala, že kabinet Andreje Babiše vynechal stovky tisíc lidí pracujících na dohodu o pracovní činnosti a na dohodu o provedení práce.

A vláda nakonec změnila názor a 4 měsíce po začátku koronavirové krize v Parlamentu nechala stvrdit finanční pomoc i pro tyto pracovníky ve výši 350 korun na den v rozmezí od 12. března do 12. června. Maximální možná částka, kterou by dohodáři mohli dostat, tak činí 31 150 korun.

 Informuje o tom ČTK. Usnesení, že finanční pomoc dostanou tzv. dohodáři v případě, že si platili nemocenské pojištění, podpořilo 143 poslanců ze 154 přítomných.

Podle dostupných údajů mezi dohodáře patří asi 222 tisíc Čech, Moravanů a Slezanů.

„Na dohody často pracují samoživitelky, rodiče malých dětí, lidé v penzi nebo studenti. Využívají se i u kratších úvazků. Komunistický poslanec Leo Luzar ale prohlásil, že dohody představují novodobé pracovní otroctví, když se z nich postupně stal základní příjem mnoha lidí,“ napsala ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…