Poslanci začnou jednat o státním rozpočtu. Základní údaje asi schválí, pravicové opozici navzdory

21.10.2015 6:11

Sněmovna dnes navzdory kritickým postojům opozice patrně schválí základní ukazatele návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Pravicová opozice vyčítá vládní předloze zejména výši schodku, jenž by měl být 70 miliard korun proti 100 miliardám plánovaným na letošek. Komunisté zase tvrdí, že rozpočet málo podporuje ekonomický růst.

Poslanci začnou jednat o státním rozpočtu. Základní údaje asi schválí, pravicové opozici navzdory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o rozpočtu na rok 2015

Poslanci rozhodnou o příjmech, výdajích, schodku a o jeho vypořádání. V dalším projednávání už budou moci navrhovat jen přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami nebo přímo v nich. Koalice rozpočet obhajuje poukazy na snižování deficitu a na to, že návrh podporuje hospodářský růst a vysílá do ekonomiky pozitivní signály.

Pravice bude prosazovat vrácení rozpočtu vládě k přepracování. Například TOP 09 bude chtít, aby kabinet seškrtal výdaje a schodek nejméně o 20 miliard korun. Ubrat chce z peněz na provoz státu a na neinvestiční dotace podnikatelských subjektů.

Rozpočtový výbor doporučil poslancům základní parametry rozpočtu schválit. Celkové výdaje budou 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun. Vláda počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta a průměrným růstem spotřebitelských cen o 1,5 procenta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…