Poslanec ČSSD, o kterém se hodně diskutovalo a ODSačka si z něj dělala legraci: Nebudu se vymlouvat...

28.07.2014 7:38

Čtenář serveru ParlamentníListy.cz vystupující pod přezdívkou majli se obrátil s dotazem na poslance Ladislava Šincla (ČSSD), jenž v posledních dnech proslul tím, že zpochybnil hlasování o snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Stalo se tak ale až po delším čase. Řidiči si tak nějakou chvíli mohli myslet, že se možná dočkají levnějšího benzinu a nafty. Zákonodárce vysvětloval, proč to bude jinak.

Poslanec ČSSD, o kterém se hodně diskutovalo a ODSačka si z něj dělala legraci: Nebudu se vymlouvat...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Kvůli poslanci Ladislavu Šinclovi (ČSSD) nejprve sněmovnou prošlo, ale o chvíli později vlastně neprošlo snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Řidiči se tak nedočkají zlevnění benzinu ani nafty, o které dlouhodobě usiluje jiný poslanec za ČSSD Milan Urban. Šincl totiž zpochybnil své první hlasování a požádal o jeho opakování. Co všechno se tehdy dělo, vysvětluje sám zákonodárce, ze kterého si poslankyně Jana Černochová (ODS) udělala ve sněmovně legraci slovy: „Je mi velmi líto pana kolegy poslance Šincla, kterého si vážím, za to, že tady před celým národem musel udělat něco, co zní dvouslovně a první slovo je užitečný."

Proč došlo k časové prodlevě?

V okamžiku, kdy se hlasovalo o návrhu kolegy Milana Urbana, se Šincl již připravoval na hlasování o následujícím zákonu, neboť byl jeho zpravodajem. Šlo konkrétně o zákon o zvýšení spotřební daně na tabák. K tomuto zákonu bylo podáno celkem třiadvacet pozměňovacích návrhů, přičemž některé z nich si vzájemně protiřečily, takže poslanec věnoval přípravě na další hlasování maximální pozornost. To však vedlo k tomu, že udělal chybu při hlasování o návrhu kolegy Urbana.

Odpověď zákonodárce si můžete přečíst také ZDE.

„Jako zpravodaj mám za úkol předložit srozumitelnou proceduru hlasování a tak jsem se snažil na toto komplikované hlasování o 23 různých pozměňovacích návrzích, jež se často vzájemně vylučují, soustředit, abych zde neudělal chybu. Nebudu se vymlouvat na hlasovací zařízení, jak je u jiných kolegů běžné - v dané situaci jsem paradoxně udělal v této situaci chybu při hlasování týkající se `zelené nafty` a pozměňovacím návrhu kolegy Urbana,“ vysvětlil čtenáři Šincl.

Námitku proti hlasování o Urbanově návrhu chtěl podat hned, jakmile si na hlasovací listině všiml, že je na ní uveden výsledek hlasování odlišný od jeho původního záměru. To mu ostatně dovoluje jednací řád sněmovny. Časový odstup mezi samotným hlasováním a podáním námitky vysvětluje opět s pomocí sněmovního jednacího řádu. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák totiž požádal o přestávku na poradu klubu, a protože má jako předseda přednostní právo vystoupit, na Šinclovu námitku došlo až po přestávce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…