Poslanec TOP 09: Sankce ukázaly, že Evropa není bezzubá a bez vůle voličů se nic nezmění

11.06.2014 8:45

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek říká, že za nízkou účastí voličů stojí celkový postoj obyvatelstva k věcem veřejným. Na svém profilu na ParlamentníchListech.cz odpovídal čtenářům a vyzdvihl význam spolupráce EU a NATO pro bezpečnost a obranu evropského regionu.

Poslanec TOP 09: Sankce ukázaly, že Evropa není bezzubá a bez vůle voličů se nic nezmění
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Čtenáře zajímá, zda poslanec Marek Ženíšek vnímá členství ČR v NATO jako přínos a zároveň, zda souhlasí s postupem Aliance na Ukrajině. „Bezpečnostní hrozby, kterým EU v dnešní době čelí, mají ve značné míře globální charakter. Naštěstí NATO zůstává hlavním strategickým partnerem ČR v oblasti kolektivní obrany, s čímž nemůžu nic jiného než souhlasit, i když mě jednání některých členů vládní koalice ohledně této otázky pobuřuje. V oblasti vojenské spolupráce je však tento rozvoj vztahů s NATO a potažmo s USA zásadní!“ odepsal Ženíšek.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Musíme uvažovat strategicky

Jak čelit bezpečnostním rizikům v Evropě? Je dobré zvýšit přítomnost sil NATO v Evropě? Marek Ženíšek podpořil spolupráci EU a NATO i jejich případné společné kroky. „Vzhledem k ekonomické krizi, která odsunula otázky obrany ve většině zemí EU do pozadí, se zvýrazňuje naléhavost spolupráce mezi EU a NATO. Rozvíjení vztahů mezi EU a NATO je důležitým prvkem pro bezpečnost a obranu evropského regionu. Proto s postupy NATO či EU, ať už v rámci ekonomických sankcí, či přítomnosti vojáků, souhlasím. Je potřeba začít o Evropě uvažovat více strategicky,“ říká politik TOP 09.

Sankce ukázaly, že Evropa není bezzubá

Jenže někteří čtenáři ParlamentníchListů.cz pochybují o účinnosti ekonomických sankcí a také mají za to, že v důsledku mohou poškodit i nás. Navíc prý není zcela jasné, že sankce pomohou. „Musíme si uvědomit, že některé hodnoty (svobodu či demokracii), nelze přepočítávat na peníze. Sankce navíc přeci jen ukázaly Putinovi, že Evropa není až tak bezzubá a že jsme připraveni své hodnoty bránit," míní poslanec.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Bez vůle občanů nic nezměníme

Jeden z tazatelů se obrátil na Marka Ženíška z TOP 09 s otázkou, proč se více europoslanců nezabývá tím, jak změnit fungování EU. Když původní myšlenka byla dobrá a jenom se to prý vymklo z rukou.

Čtenář vtipně využil předvolebního hesla TOP 09 „(ne)kašleme na EU“, ale zároveň připomněl, že většina voličů na EU kašle. „Bohužel, účast Čechů na volbách je vcelku alarmující. Nicméně nízká účast není jenom u evropských voleb, nýbrž i u senátních, což by se občanů mělo týkat i více. Proto bych nehledal příčiny volební neúčasti u typu voleb, nýbrž v celkovém postoji obyvatelstva k věcem veřejným a politice. Nemyslím si, že jsme výjimeční oproti jiným státům, na Slovensku se potýkají se stejným nezájmem či nechutí chodit k volbám,“ zhodnotil přístup veřejnosti k EU Ženíšek.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Zbylo tedy odpovědět na otázku, proč se europoslanci nesnaží více změnit fungování EU. „Dále si nemyslím, že je v moci europoslanců přímo ovlivnit či změnit fungování EU, alespoň to není proces, který by byl uskutečnitelný v krátkém časovém rozsahu. To, co je podle mě klíčové, je rozvíjení myšlenky EU a její přiblížení do široké veřejnosti. Systém bude těžko změnitelný, pokud zde nebude vůle občanů,“ dodal Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…