Poslankyně TOP 09: Žena, která vychovává dítě sama, se vymyká přirozenosti. Jejich dítě je v podstatě poloviční sirotek

30.04.2017 3:44

Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková se pro DVTV.cz vyjádřila k současnému poměrně palčivému tématu umělého oplodnění single žen. „Domnívám se, že by tomu tak nemělo ve společnosti většinově být. Stát by měl chránit především manželství, svazek muže a ženy,“ podotkla Chalánková.

Poslankyně TOP 09: Žena, která vychovává dítě sama, se vymyká přirozenosti. Jejich dítě je v podstatě poloviční sirotek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková

Chalánková se úvodem pořadu vyjádřila mimo jiné tak, že dítě single žen počaté z anonymního dárcovství se už narozením stává polosirotkem. „Dítě nemá možnost zjistit identitu svého rodiče. Něco jiného je, požádají-li o toto dárcovství manželé nebo partneři, když už jiného východiska není, tak jsou podepsáni jako žadatelé o tuto zdravotnickou službu,“ podotkla Chalánková.

Video najdete ZDE.

Moderátor Filip Horký se snažil dozvědět, proč by neměla mít single žena stejná práva jako jakákoliv zadaná žena. „Dítě se rodí z toho, že dojde ke spojení vajíčka a spermie, to znamená ze svazku muže a ženy. Pokud je žena samotná, to znamená nemá partnera, tak se asi vymyká přirozenému řádu věcí,“ řekla Chalánková.

V současné době si  však žena může přivést jakéhokoli dárce a nikdo to neřeší, upozorňuje moderátor. „Je to její zodpovědnost. A ten partner, který se tam podepíše, je před zákonem tím žadatelem a tím, kdo bude to dítě vychovávat,“ míní Chalánková.

Podle jejího názoru nelze dítě nárokovat. „Právo na dítě nepatří mezi základní lidská práva. Představte si, že by toto právo uplatňoval i muž. Jak bychom toto řešili u nich,“ rozhorlila se poslankyně. „Dítě má právo narodit se ze svazku muže a ženy a má právo být vychováváno svými rodiči. Pokud má dítě žena, která z jakéhokoliv důvodu zůstala bez partnera, s kterým to dítě počala, tak jí vůbec neubírám schopnosti to dítě vychovat,“ podotkla také Chalánková.

„Je velice důležité, aby stát podporoval harmonická manželství, manželství, ze kterých se mohou rodit děti, eventuálně partnerství. A Slovensko dokázalo vetknout ochranu manželství jako svazku muže a ženy do ústavy a myslím si, že je to jediná cesta, jak manželství chránit,“ dodala.

Když nalomíme přirozený řád věcí, může dojít podle Chalánkové k destrukci celé společnosti. „Nediktuji, co kdo má dělat. Lidem svobodu neberu, ale chráním práva těchto dětí. Ty mají právo být vychovávány svými rodiči,“ řekla také poslankyně. 

Chalánková následně vnímá ten problém, že ženy odkládají mateřství. „I to je destrukce společnosti. Jsou civilizace, které se nebojí mít množství dětí, tak přijdou do opuštěného území a ta společnost bude zničena,“ řekla. 

Nechybělo ani téma dárcovství vajíček. „České dívky a ženy se stále častěji stávají dárkyněmi vajíček pro zahraniční klienty. Mnohé státy v Evropě přikročily k určité regulaci tohoto dárcovství. Čím více máte nesledovaných dárců, mohou se potkat sourozenci,“ upozornila Chalánková s tím, že odmítavé argumenty tohoto názoru slýchá především od pracovníků klinik. „Je to obrovský byznys. Rozrůstá se neskutečným způsobem,“ řekla. „Proč má být Česká republika kolonií in vitro turistiky?“ zeptala se. 

„Dárcovství spermatu nebo vajíček rozhodně není obdobné jako když někdo daruje krev, protože tyto gamety jsou zárodkem života, nositelem genetické informace,“ řekla. Dárci by si měli uvědomit, že dávají život. 

Závěrem se pak Chalánková vyjádřila k situaci, kdy dva muži někdy využívají náhradní matky, které jim dítě donosí. “Bývá tam velice přísný smluvní vztah. Ty ženy, které jsou takto v chudších zemích využívány, jsou vázány leckdy velmi drakonickým smluvním vztahem. Ženy jsou leckdy ochotny donosit dítě jenom proto, aby měly dostatek peněz pro své vlastní děti,“ poznamenala s tím, že jí je z toho velice smutno. „Dva muži zplodit dítě nemohou, stejně jako dvě ženy. Ta nárokovost na dítě, které si někde zadáte jako výrobek, jako zboží, tak to jsme opravdu za hranou,“ dodala. „Velice ráda bych se vrátila k Listině základních práv a svobod a k Ústavě a ta práva tam zformulovat tak, aby bylo jasné, že se nejedná o nároky,“ řekla závěrem s tím, že práva dítěte by měla být vždy nad nároky žadatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…