Pošlou USA zbraně Kyjevu? Zajímavě promluvil blízký muž Obamy

03.02.2015 11:05

Spojené státy v těchto dnech řeší otázku, jestli mají poslat Ukrajině obranné vojenské systémy a podpořit tak Kyjev v boji proti proruským separatistům. Dle vyjádření Obamova poradce pro národní bezpečnost Bena Rhodese americký prezident se svým rozhodnutím značně váhá.

Pošlou USA zbraně Kyjevu? Zajímavě promluvil blízký muž Obamy
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Rhodes včera v jednom z diskuzních pořadů CNN řekl, že případné dodávky zbraní by musely být součástí širšího balíčku možností. „Domnívám se, že poslat na Ukrajinu zbraně není tím správným řešením pro tamější eskalující konflikt. Zbraní je ostatně v regionu až příliš již nyní a další zbraně nic dobrého nepřinesou,“ prohlásil Rhodes. Za optimální řešení poradce považuje nadále uplatňovat diplomatický tlak na obě strany konfliktu a zajistit, aby spolu zasedly ke kulatému stolu. Rhodes rovněž prozradil, že o krizi na Ukrajině budou příští týden společně hovořit Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová v Bílém domě.

celý text v angličtině najdete ZDE

Rhodes zároveň odmítl, že by Obamova administrativa nepostupovala dostatečně aktivně, jak naznačují někteří politici i novináři. „Těmto kritikům mohu vzkázat, že vyvíjíme maximální diplomatický tlak, jaký je za současné situace možný. Jsem skutečně přesvědčen, že by nebylo moudré, aby se Spojené státy zapojily do vojenského konfliktu s Ruskem,“ poznamenal Rhodes. CNN nicméně upozorňuje, že prezident Obama při své nedávné návštěvě Indie zmiňoval, že se budou posuzovat veškeré varianty, které jsou v danou chvíli k dispozici. Včera amerického prezidenta vyzvala skupina bývalých vysokých úředníků působících v NATO a  amerických úřadech, aby ukrajinské vládě poskytl účinnou podporu pro zastavení ruské ofenzivy. Jinak prý Rusko povzbudí k dalších podobným útokům.

„Jestliže nebudou Spojené státy dostatečně podporovat Ukrajinu, může dojít Moskva k závěru, že podobnou taktiku lze použít i na území dalších svých sousedů. Zejména se to týká regionálních spojenců NATO Estonska a Lotyšska. Někteří lidé na Západě se obávají, že poskytnutí vojenské pomoci Kyjevu by mohlo Rusko přimět k další eskalaci konfliktu. S takovým názorem nesouhlasíme. Rusko totiž již k eskalaci napětí dávno přikročilo, když se rozhodlo anektovat Krym a vojensky podporovat separatisty. Vyzbrojení ukrajinské armády by v prvé řadě pomohlo odradit Rusko od dalších vojenských akcí proti ostatním státům v regionu,“ cituje CNN prohlášení adresované Obamovi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…