Poslušný mládežník Petříček. Takto o něm promluvil Jiří Dienstbier

19.10.2018 9:57

Tomáš Petříček (ČSSD) je ministrem zahraničních věcí teprve pár dní a už dostává rány zleva i zprava. Vymezil se proti němu i jeho stranický kolega Jiří Dienstbier (ČSSD).

Poslušný mládežník Petříček. Takto o něm promluvil Jiří Dienstbier
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

„Přichází další ze staré party mladých socialistů.“ Těmito slovy zhodnotila páteční MF Dnes nového ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Bude to prý „pan poslušný“. List své tvrzení opírá mimo jiné i o vyjádření senátora za ČSSD Jiřího Dienstbiera, který naznačil, že Petříček se stal ministrem především proto, že je loajální k europoslanci Miroslavu Pochemu.    

„Pan Petříček je nepochybně vzdělaný člověk, já bych nezpochybňoval jeho kvalifikaci ani bych o něm nesoudil jako o Pochem. Problém je v tom, že jeho hlavní politickou kvalifikací, proč byl vybrán právě on, je to, že patří ke skupině kolem Miroslava Pocheho. Já slyšel i od našich velvyslanců, kteří byli všichni tady na poradě, jak od Miroslava Pocheho zaznělo pár dní předtím, než se objevilo jméno Tomáše Petříčka, že když tam nebude on, tak tam bude někdo, kdo je mu loajální,“ říká senátor za ČSSD Jiří Dienstbier.  

A když se proti Petříčkovi vymezuje jeho vlastní stranický kolega, nelze čekat, že se dočká zastání u opozice. Předsedové ODS a TOP 09 Petr Fiala a Jiří Pospíšil se shodli, že ministrem zahraničí by měla být nějaká respektovaná osobnost, nikoli bývalý asistent europoslance Pocheho.

Ministrem zahraničí se možná stal ještě z jednoho důvodu. Býval členem Mladých sociálních demokratů v časech, kdy je vedl Jan Hamáček a kdy byl členem i Poche. Mládežnická organizace ČSSD se tak všem třem pánům možná stala odrazovým můstkem do nejvyšších pater politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…