Pospíšil o Němcové: Mám ji rád, ale...

06.11.2013 8:06

Exministr spravedlnosti a poslanec Jiří Pospíšil se nyní především stará o své zdraví. Chce zhubnout kila nabraná během předvolební kampaně, přestal pít kávu a jíst sladké, k tomu přidal chůzi o víkendech. Během nordic walkingu, tedy chůze se speciálními dlouhými hůlkami, prý přemýšlí o tom, zda se ucházet o místo předsedy občanské demokracie.

Pospíšil o Němcové: Mám ji rád, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Před začátkem rozhovoru s Barborou Tachecí pro MF Dnes poslanec uvedl, že všechno už bere s větším nadhledem, než když do politiky vstupoval. Začal nyní dbát na zdravý životní styl. Už měsíc nepije kávu a hodlá úplně odbourat sladké, které konzumoval ve velkém. V závěru kampaně prý zvládl dvě čokolády a tři dortíky denně.

"Jím sladkého hodně, ostatně to odnesl můj bývalý náměstek Pavel Staněk, který se mnou trávil dva roky na ministerstvu vedle v kanceláři a snažil se držet krok v dortících - a dopadl tak, že měl cukrovku," řekl na úvod Pospíšil.

To chce nyní změnit. Přibral prý asi sedm kilo a cítí, že mu to nedělá dobře. Pořídil si proto dlouhé hůlky na nordic walking a každý víkendový den chce ujít 15 kilometrů. Během svých toulek po kraji přemýšlí, kam dál, jestli se více věnovat muzeu nebo politice.

Němcovou má rád, ale...

Tématem rozhovoru s Tachecí byla samozřejmě především právě politika. První žena ve straně, Miroslava Němcová, má pověst ženy s čistým kreditem, Pospíšil by od ní ale v některých směrech očekával větší aktivitu. "Mám ji lidsky rád, ale přiznám se, že když jsem prosazoval výměnu v čele státního zastupitelství, čekal jsem od ní větší podporu," připouští politik. V době, kdy odcházel z vlády, byla více spojena s Petrem Nečasem.

Někdejší premiér Mirek Topolánek Pospíšila kritizoval, že nehnul ani prstem, aby se státní zastupitelství pustilo do rozbití mafiánských struktur ovládajících pražský magistrát. Jak Pospíšil ale říká, mnoho českých politiků si myslí, že ministr spravedlnosti řídí státní zástupce a může jim dávat úkoly, tak to prý ale rozhodně není.

"V souvislosti s jeho kritikou se jen divím, proč Mirek Topolánek tak tvrdošíjně a permanentně chválil paní doktorku Veseckou, která stála v čele té soustavy. Trvám na tom, že ministr spravedlnosti nemůže zasahovat do činnosti státních zástupců," opakuje politik.

Akce státního zástupce byla přehnaná

Pospíšil se v této souvislosti vyjádřil i k poslední akci olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. "Podle mne ta akce a zvolené prostředky byly přehnané a nezvýšilo to důvěryhodnost státního zastupitelství jako takového. Pokud ta akce skončí v podobě, jak to dnes vypadá - tedy že velké ryby z toho vyváznou - budu to považovat za neúspěch státního zastupitelství. Je pak na Pavlu Zemanovi, aby posoudil, jestli státní zástupci pochybili a podá na ně kárnou žalobu, nebo jestli měli jen jiný právní názor, který se potom ukázal jako nesprávný," říká poslanec.

Klausův politický konec

Pospíšil uvedl, že neúspěch Jany Bobošíkové znamená politický konec Václava Klause. "Jestliže hlavní kartou kampaně této strany byl Václav Klaus a tato strana dostane tak malý výsledek, je to pro mne jisté oznámkování toho, jak občané vnímají Václava Klause a zda chtějí, aby se vrátil do politiky," říká. Předjímat ale nechce. "Uvidíme. Třeba se mýlím, uvidíme, co se bude dít," uzavírá Jiří Pospíšil rozhovor pro MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…