Potomci Bati nás zřejmě poženou k soudu. Jde o miliardy

20.05.2013 8:54

Potomci legendy českého obuvnictví Jana Antonína Bati budou zřejmě vymáhat svůj majetek zestátněný po druhé světové válce u mezinárodního soudu ve Štrasburku. Deníku Právo to potvrdil důvěrník rodiny Baťů Marek Belza.

Potomci Bati nás zřejmě poženou k soudu. Jde o miliardy
Foto: rep
Popisek: Baťa, vnuci, koláž

Potomky povzbudilo české i slovenské uznání nezákonnosti poválečného odsouzení J. A. Bati jako kolaboranta, na jehož základě byl rozsáhlý majetek znárodněné firmy Baťa, a. s. Zlín zabaven. Odhadovaná hodnota je v desítkách miliard korun.

O vyplacení náhrady škody žádá v Česku asi pět rodinných větví potomků J. A. Bati. "Bohužel náhradu se zatím stát zdráhá poskytnout. Část rodiny se proto obrátila na soudy," řekl Právu Marek Belza. České úřady a soudy ale neuznaly práva dědiců kvůli nedodání vyžádaných podkladů. "Potomci Jana Antonína Bati uvažují o tom, že se budou náhrady škody domáhat přes mezinárodní soud ve Štrasburku. Nemají jinou možnost," dodal Belza.

Přišli o rozsáhlý majetek

J. A. Baťovi, který firmu získal v roce 1932 po smrti svého bratra Tomáše, stát po druhé světové válce odebral průmyslové areály ve Zlíně, Třebíči, Zruči nad Sázavou a Sezimově Ústí, zámek Napajedla a celou síť československých prodejen a obchodních domů firmy Baťa. Podobně o majetek přišel také na území Slovenska.

"Je těžké se nyní bavit o určité částce, protože Jan Antonín Baťa žádal český stát o náhradu v roce 1948. A v té době to spočítal na dvě stě milionů tehdejších dolarů. Nyní je otázka, jaký je kurz dnešního dolaru vůči tehdejšímu," řekl Právu Belza.

Jan Antonín Baťa odjel v roce 1941 do Brazílie, kde nyní žije osm desítek členů jeho rodiny. V minulosti se odškodnění podařilo na Československu vymoci jen některým podnikatelům, kteří emigrovali. "Státy, do kterých odešli, totiž s tehdejším Československem odmítaly uzavírat důležité mezinárodní smlouvy a podmiňovaly to vyplacením náhrady jejich občanům. To byly jediné případy, kdy byla náhrada poskytnuta," poznamenal Belza.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…