Potravinářská komora kritizovala Jurečku za ohrožení exportu do Číny. Ministr jí to dnes vrátil

03.11.2016 17:28

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) je přesvědčen o tom, že export českého zboží do Číny neohrozil. Poté, co podpořil schůzku svého vládního a stranického kolegy Daniela Hermana s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, zrušil Peking Jurečkovu naplánovanou cestu do Číny. Důvody mu přitom čínská strana nesdělila. Zřejmě je nezná ani čínská velvyslankyně v Praze Ma Kche-čching, s níž dnes o zrušení cesty hovořil náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Ministrovy kroky kritizovala Potravinářská komora ČR, která se obává narušení těžce navázaných obchodních vztahů obou zemí.

Potravinářská komora kritizovala Jurečku za ohrožení exportu do Číny. Ministr jí to dnes vrátil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marián Jurečka

Jurečka dnes uvedl, že chce s čínskými ministry dále jednat, i když letos už asi do Číny nepoletí. Podobné návštěvy se totiž plánují několik měsíců, reálně by mohl do asijské velmoci zamířit v prvním pololetí příštího roku. "Já sám jsem připraven na ty schůzky dorazit. Považuji za nutné se setkat na té nejvyšší úrovni," řekl. Je připraven také uvítat čínský protějšek na svém ministerstvu.

Nad ministrovými kroky vyjádřila znepokojení Potravinářská komora ČR. Tvrdí, že se zadrhly například podpisy kontraktů za desítky milionů korun na demineralizovanou syrovátku či sušené mléko. Ministr ale uvedl, že nemá žádnou informaci od svých spolupracovníků, že by čínské firmy přestaly komunikovat s českými partnery. Vyjádření komory označil za politické.

Jurečka měl v Číně jednat se svým protějškem a s ministrem pro vodní hospodářství. V úterý však oznámil, že do Číny nezamíří, protože ministři plánované schůzky zrušili. Čínská velvyslankyně na dnešní schůzce s náměstkem Tlapou zrušení ministerské cesty nedokázala vysvětlit. Tlapa po setkání novinářům řekl, že velvyslankyně důvody zřejmě ani sama nezná. Doplnil, že se bude hledat nový termín návštěvy, její časový horizont zatím není jasný.

Zrušení Jurečkovy cesty dnes kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož je to problém pro česko-čínské vztahy. "Budeme mít zájem na tom, aby nedocházelo k těmto krokům ze strany Číny, aby i Čína respektovala strategické partnerství," řekl Sobotka novinářům.

Peking považuje dalajlamu za separatistu, který usiluje o odtržení Tibetu od Číny, a setkání zahraničních politiků s nositelem Nobelovy ceny za mír pravidelně kritizuje. "Čínská strana velmi citlivě vnímá návštěvy dalajlamy a odlišuje, jestli to je návštěva oficiální a kdy neoficiální," řekl po schůzce s velvyslankyní Tlapa.

Nyní míří do Číny české vývozy za 29 miliard Kč, opačným směrem je obrat obchodu téměř desetinásobný. Některé potravinové firmy prý nyní cítí, že se obchody s Čínou nehýbají. "Nevím, jestli je to kvůli dalajlamovi. V současné době se z Číny nikdo neozývá, aby se udělaly další kroky," řekl ČTK majitel firmy Interlacta Oldřich Gojiš. Společnost měla začít dodávat do Číny syrovátku, a to už na přelomu roku, podle něj však teď z obchodu může sejít. Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory ČR Dany Večeřové je také problém u společnosti Madeta, která měla dodat na čínský trh sušené mléko za 100 milionů korun.

Ministerstvo zemědělství uvádí, že se snaží podpořit exportní aktivity. Čína je jedním z důležitých trhů, kam například vyslalo i jednoho ze čtyř agrárních diplomatů, které Česko v zahraničí má.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…