Povídali si v Českém rozhlasu: ParlamentníListy.cz jsou nejnebezpečnější

02.12.2016 10:50

Politolog Miloš Gregor se v rozhovoru pro Český rozhlas pustil do serverů, které v Česku údajně rozšiřují lži, polopravdy a hrají čtenářům na city, aby s lidmi mohly snáz manipulovat. Vůbec nejnebezpečnější je podle politologa server ParlamentníListy.cz, protože řadu věcí píše pravdivě, ale mezi pravdu dokáže zamíchat i konspirační teorie či falešné zprávy.

Povídali si v Českém rozhlasu: ParlamentníListy.cz jsou nejnebezpečnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Jak poznat web, který šíří propagandu, polopravdy, lži a falešné zprávy? Podle Miloše Gregora to není nijak snadné a neexistuje na to univerzální recept. „Dost často se objevují manipulace obrazovými prostředky: fotoshopované obrázky, staré fotografie použité jako ilustrační. Už titulek na nás silně působí, pohne to naším srdcem, dost často se v nich hraje se strachem nebo emocemi. Podle těchto věcí se dá dost ‚fake news‘ odhalit, ale nepomůže to odhalit vše,“ varoval politolog.

Aby člověk odhalil článek, který sděluje jen část pravdy, musí si s tím občas dát dost práce, protože i servery šířící propagandu pracují s fakty a odvolávají se na zahraniční zdroje. Tato fakta však vykládají specificky. Dovolávání se faktů těmto serverům dodává punc věrohodnosti. Zvláště lidé, kteří se o politiku příliš nezajímají pak snáz příjmou i specifický výklad faktů a informaci vezmou jako hotovou věc.

„Z mého pohledu jsou nejnebezpečnější Parlamentní listy. Právě proto, že řada obsahu je fakticky správně, takže vzbuzují důvěru, ale poměrně často se tam objeví zpravodajsky neseriózní a velice emotivně zabarvené výkřiky. To už zavání tendencí čtenáři manipulovat. Najdeme tam i konspirační teorie i hoaxy,“  upozornil Gregor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…