Povídání u Jana Čulíka: Nechápu, proč se Sobotka s těmi Poláky a Maďary vůbec baví. EU by je už konečně měla vyhodit

14.04.2017 20:21

Snaží se koalice mocných zlikvidovat ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše? I o tom mimo jiné rozprávěli v rozhovoru šéfredaktor Britských listů Jan Čulík a redaktor Bohumil Kartous.

Povídání u Jana Čulíka: Nechápu, proč se Sobotka s těmi Poláky a Maďary vůbec baví. EU by je už konečně měla vyhodit
Foto: Repro foto Debatní klub
Popisek: Jan Čulík

Šéfredaktor Čulík se úvodem vyjádřil k současné evropské politice. Vrátil se například k poslednímu jednání Visegrádské skupiny ve Varšavě. „Maďarský premiér Orbán se tu vyjádřil velmi tvrdě o Evropské unii, že ustupuje komerčnímu obchodu s uprchlíky. Polská premiérka Beata Szydlová vyzývala k neustupování evropskému teroru. Někdy mi připadá, jestli by Evropská unie neměla trošku jako získat odvahu a Maďarsko a Polsko z EU vyhodit. A pak mě také napadá, proč náš premiér Bohuslav Sobotka s Visegrádskou skupinou jedná,“ řekl úvodem Čulík a požádal svého hosta Bohumila Kartouse o zhodnocení české politiky.

„Je to hra na válku s Evropskou unií, která je trochu směšná, když vidíme, jak pak ta evropská politika probíhá,“ zmínil následně Kartous. Poté se rozhovořil o silném volebním roku, který Česko čeká.

„Na rozdíl od Polska a Maďarska nejsou extremisté těmi, kdo by měli získat nějaký zásadní politický vliv na české politické scéně. Pravicový extremista Okamura a jeho obskurní strana se může do Parlamentu dostat, ale nevypadá to, že by měli nějaký koaliční potenciál. Na druhou stranu se ukazuje, že dlouhodobý favorit českých voleb, hnutí ANO Andreje Babiše, má dlouhodobě silné preference. A co se ukazuje velmi jednoznačně, že možnost toho, jak bude vypadat politická scéna po volbách, i když vyhraje Babišovo hnutí, je těžko předpověditelný. Každý, zřejmě vyjma extremistů, vytváří pro Babiše koaliční potenciál,“ zmínil Kartous, že Babiš se zkrátka dohodne s tím, kdo pro něj bude nejvýhodnější.

Hnutí ANO je podle něj tak populární proto, že z třídimenzionální politické krajiny se stala dvoudimenzionální. „Máme tady pořád strany jako je ČSSD nebo ODS, které zastávají názory a politicky chtějí vlastně se starat o určitou část voličů, kteří jsou nějakým způsobem segmentizováni. Ty tradiční strany ztratily svoji důvěryhodnost. Velká část voličů ze všech politických stran se rozhodla od nich odejít,“ zmínil. Pro řadu lidí se pak podle jeho názoru stalo hnutí ANO nadějí pro voliče. „Ale je to stejně iluzorní jako v případě Donalda Trumpa a naivity určité části amerického elektorátu, kteří věří, že Donald Trump změní něco v jejich situaci,“ dodal.

Kartous se pak vyjádřil i k problémům Andreje Babiše, které se kolem něj nyní objevují. „Je tady konspirační teorie, že je tady jakási neviditelná koalice mocných, která se snaží zlikvidovat Andreje Babiše. Já se tomu vůbec nedivím. Má tady spoustu nepřátel. Ale nemá žádné přirozené spojence. Například v krajských volbách se to ukázalo, když se leckdy vytvořila silná koalice proti Babišovi. Nikdo nebere tu stranu, že by reálně existovala jako strana,“ podotkl Kartous.

„On jedná na základě, řekněme, nějaké prosperity v daném okamžiku. Pokud zváží, že daný vztah je mu v daném okamžiku výhodný, tak to udělá. Ale nelze od něj očekávat integritu. Je to člověk, který je schopen v jednu chvíli spolupracovat s tím a v druhém okamžiku s tím, kdo tvoří přirozenou opozici,“ řekl také k Babišovi.

Pokud by se podařilo Babiše zlikvidovat, tak jeho hnutí podle Kartouse nemá kontinuitu. „To není politika jako taková, to je politický byznys. Byla by tady najednou masa volných politických hlasů. Když by se to stalo před těmito volbami, posílilo by to pravděpodobně jen nedůvěru a beznaděj. Ti voliči, kteří ho volí, volí jej na protest proti tradičním politickým stranám. Spíše by pak hledali někoho, kdo je nejblíže tomu protestnímu hlasu. Svým způsobem by to mohlo posílit komunisty a extremisty,“ řekl Kartous. 

Závěrem se pak Kartous vyjádřil i k prezidentským volbám. „Prezidentský úřad je pozůstatek rakousko-uherského mocnářství. Lidé vzhlížejí k úřadu, který nemá a nemá mít tu autoritu. Kromě Zemana, který vyhlásil, že bude znovu kandidovat, aby zachránil všechny své parazity na Pražském hradě, asi nejsou žádní seriózní kandidáti,“ podotkl následně Čulík.

„Těch kandidátů bude hodně, ale je otázka, zda má někdo reálnou šanci, aby uspěl. Neprofiluje se tady žádný reálný kandidát, který by tu možnost měl. Je otázka, zda Miloš Zeman myslí svou kandidaturu vážně, nebo zda byl přemluven právě svým okolím, které ho tlačí k tomu, aby využil své popularity a tito lidé mohli dále parazitovat na tom, že mají relativně nemocného a nemohoucího muže jako prezidenta,“ uzavřel Kartous.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…