Požár v Českém Švýcarsku: Policisté muže zadrželi a obvinili

26.05.2023 17:20

Policisté zadrželi a obvinili muže, který podle nich založil loňský požár v Českém Švýcarsku. Šlo o nejrozsáhlejší požár v historii České republiky. Stejný muž na Děčínsku letos v dubnu založil několik dalších požárů, oheň zničil rekreační chatu a rozhlednu. Soud dnes rozhodl o vzetí šestatřicetiletého obviněného do vazby. ČTK o tom informoval krajský policejní mluvčí Karel Marek. Celkovou škodu způsobenou požáry policie odhaduje předběžně na 270 milionů korun. Píše o tom mimo jiné server Novinky.cz.

Požár v Českém Švýcarsku: Policisté muže zadrželi a obvinili
Foto: Twitter Hasičský záchranný sbor ČR
Popisek: Požár v Národním parku České Švýcarsko

Policie muže stíhá pro spáchání trestných činů obecného ohrožení a poškození cizí věci. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až na patnáct let. Požár u Hřenska v blízkosti česko-německých hranic vypukl loni v noci na 24. července. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6 000 hasičů. Uhasit se ho podařilo po dvaceti dnech.

Případ policisté objasnili na základě poznatků kolegů z Rumburku. K osobě zadrženého policisté nebudou žádné další informace poskytovat, řekl ČTK Marek na dotaz, zda obviněným je bývalý dobrovolný strážce parku. O tom, že jde o někdejšího strážce národního parku, začala média spekulovat po zadržení možného pachatele dubnových požárů na konci minulého měsíce, tehdy se také podle některých médií přiznal k založení loňského požáru.

Požár se loni v létě rozšířil na více než 1 000 hektarů. Zásah v Českém Švýcarsku komplikovalo především obrovské sucho, vysoké teploty, silný vítr a nepřístupný terén. Zasahující hasiči se potýkali s velkou fyzickou náročností práce, všudypřítomným kouřem a popelem, nebezpečím padajících stromů a v neposlední řadě s únavou a vyčerpáním.

Škody způsobené všemi požáry, jejichž založení policie přičítá obviněnému, byly podle Marka prozatím vyčísleny na více než 270 milionů korun. 

Pro správu národního parku je důležitá informace, že by se celý případ mohl dostat před soud. „Všichni máme velký zájem na tom, aby byl případ dobře a bezezbytku objasněn,“ řekl ČTK mluvčí parku Tomáš Salov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Benda k čachrům s vědeckými pracemi: Kdybych věděl, že bude toto téma, tak nepřijdu

13:05 Benda k čachrům s vědeckými pracemi: Kdybych věděl, že bude toto téma, tak nepřijdu

O výměně ministrů pro vědu, výzkum a inovace a o korespondenční volbě diskutovali v Partii na CNN Pr…