Pozdě. Švýcaři zamítli odvolání Česka v kauze MUS

07.03.2012 13:57

Česká republika se chce připojit k žalobě proti bývalým manažerům Mostecké uhelné společnosti. Rozhodla se však příliš pozdě a švýcarský soud zamítl její odvolání. Stát si tak může o miliardách, které nyní Švýcarsko blokuje, nechat zdát.

Pozdě. Švýcaři zamítli odvolání Česka v kauze MUS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

„Odvolání proti rozsudku Federálního trestního soudu Švýcarska o prominutí lhůty pro připojení se České republiky do trestního řízení bylo Stížnostním soudem 1. března zamítnuto,“ potvrdil Aktuálně.cz Robert Hurt z tiskového oddělení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. 

Naděje však umírá poslední. Další možností, jak by se Česko mohlo připojit k trestnímu řízení, je civilní žaloba. Ministerstvo financí si už kvůli ní najalo ve Švýcarsku drahé právníky. Hurt se k dalším krokům nechtěl vyjadřovat. „Není třeba zdůrazňovat, že se na jejich přípravě a konkrétních opatřeních intenzivně pracuje,“ řekl krátce.

O tři miliardy chudší

Švýcaři se začali případem zabývat v červnu 2005, kvůli podezření, že přes MUS byly přes vedení firmy vyváděny peníze. Koncem loňského října padala první obvinění. Švýcarské státní zastupitelství nařklo sedm lidí, převážně Čechů, z nelegálních finančních operací, které připravily státní pokladnu o tři miliardy.

Kvůli průtahům se Česká republika připravila o možnost připojit se k soudnímu řízení a vymáhat miliardy. Ministr spravedlnosti v této souvislosti obvinil pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu a jeho náměstka Libora Grygárka, Marcelu Kratochvílovou a Ladislava Letka, který se případem zabýval. O vině žalobců rozhodne Nejvyšší správní soud do poloviny tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …