Pozoruhodná kniha: Zavraždění Margaret Thatcherové

24.03.2016 14:08

Oceňovaná autorka Hilary Mantelová se po objemných románech zasazených do minulosti Británie v kratších textech vrací do přítomnosti. Povídky v tomto souboru vycházely vesměs v časopisech a antologiích, ale tvoří podivuhodně kompaktní celek. Mantelová v nich opět osvědčila svou schopnost přesné charakteristiky osob i prostředí a náznaku skrytých dramat v mezilidských vztazích.

Pozoruhodná kniha: Zavraždění Margaret Thatcherové
Foto: Margaret Thatcher Foundation
Popisek: Margaret Thatcherová

Žena prožívající nenápadný kulturní šok v rigidním islámském prostředí; manžel, jehož pokus o nevěru končí nečekanou katastrofou; spisovatelka na ponuré cestě za svými čtenáři; imigrantská služebná, týraná synem svých zaměstnavatelů; obyvatelka klidné anglické čtvrti, zažívající nečekaně důvěrné chvíle s profesionálním zabijákem; rodina, kterou ničí anorexie jedné z dcer – to jsou někteří hrdinové povídek, v nichž se všední, byť emocionálně vypjaté situace střídají s drásavými domácími tragédiemi i úvahami nad mnohostí světů, skulinami mezi životem a smrtí a paralelními realitami. Vydává Argo.

Hilary Mantelová je vynikající britská prozaička. Jako vůbec první literát získala dvakrát po sobě prestižní literární cenu Man Booker Prize za tituly Wolf Hall a Předveďte mrtvé. Je ovšem i autorkou řady dalších románů, z nichž se dočkal českého překladu prozatím ještě temně groteskní text Za temnotou. Její nejnovější povídková sbírka vyvolala značnou pozornost především díky zdánlivě rouhačskému titulnímu příběhu. Čtenáři, kteří neulpívají na povrchnostech, však vnímali především mimořádnou literární úroveň celého souboru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…