Pozoruhodný podnikatel z Ostravska to měl dát dohromady s významným člověkem STANu

01.09.2018 12:47

Není to ani rok, co ParlamentníListy.cz napsaly, že ten případ doslova knokautoval tradiční politické strany v Ostravě úderem do nejcitlivějších míst. Od vyšetřování městských zakázek postoupila policie k možnému praní peněz přes kontroverzní marketingové zakázky. Případu se říká podle jednoho z klíčových aktérů, podnikatele Martina Dědice, kauza Dědic. Detektivové protikorupční policie se ale začali nejprve zajímat o jiného místního byznysmena, o Oldřicha Lahodu. Na něj naše redakce narazila i před několika dny: tentokrát v souvislosti se zakázkou v Kolíně, kde je starostou Vít Rakušan z hnutí STAN.

Pozoruhodný podnikatel z Ostravska to měl dát dohromady s významným člověkem STANu
Foto: archiv VR
Popisek: Starosta Kolína Mgr.Vít Rakušan (Změna pro Kolín)

Shrnutí dosavadních zjištění rovněž publikoval Security magazín, který napsal: „Známý ostravský podnikatel Oldřich Lahoda, který provozoval v Ostravě automatové herny a v cizině obchodoval s drahými kameny, vstoupil do zajímavého byznysu. Společnost Paynovatio, na kterou získal vliv, se zaměřuje na distribuci platebních karet dětem. V Kolíně získala od radnice exkluzivní zakázku, díky které jsou platební karty Mastercard distribuovány všem místním školákům.

Zakázka byla zadána Paynovatiu napřímo a radnice při ní nakoupila od této mladé společnosti bez referencí 5000 platebních karet Mastercard, které jsou provázány s bankovními službami ČSOB. Radnice chce platební karty z vlastní iniciativy rozdat všem žákům kolínských základních škol, a to včetně prvňáků, od letošního září. Záminkou, jak dostat platební karty pro děti direktivně do škol, je, že platební karta se bude zároveň používat jako multifunkční čip, bez kterého si dítě neotevře školu, neodebere oběd ve školní jídelně a nevypůjčí knížky v knihovně."

Smlouvu se společností Paynovatio na nákup platebních karet Kolín zveřejnil na svých webových stránkách začátkem dubna 2018.  Krátce poté společnost Paynovatio ovládli noví vlastníci, každý s třetinovým podílem: Oldřich Lahoda, Ivo Květoň a Martin Obrtlík. Angažmá Oldřicha Lahody, který do dozorčí rady Paynovatia dosadil svého syna Filipa, lze podle Security magazínu považovat za velkou kontroverzi již tak podivného projektu.

Anketa

Vadí vám Zemanovy výroky, kterými žertuje o zabíjení novinářů?

11%
89%
hlasovalo: 13693 lidí
Náš zdroj k celé věci navíc dodal: „Tohle není žádná konspirační zpráva, ale realita. Kolínská radnice přijala za svůj projekt, že platební karta od ČSOB se přejmenuje na Chytrou klíčenku a rozdá se tak trochu (ne)povinně všem základním školám, které město zřizuje a jejichž ředitele jmenuje. Ti zase kartu rozdávají všem dětem včetně prvňáků. Aby se děti, a hlavně jejich rodiče nechali oblbnout, Kolínská radnice a její mediální orgán, týdeník Kolínský přes, spoluvlastněný zastupitelem Martinem Slavíkem, masíruje místní veřejnost, že se jedná o geniální technologii a finanční vzdělávání. Výsledkem je, že šestileté děti dostanou první den ve škole na stůl platební kartu se značkou Mastercard dřív než sešity a učebnice. Nevěříte? Tak se podívejte na toto děsivé marketingové video, které si pověsil jako propagaci na svoje stránky samotný spolek Změna pro Kolín. Ten pod vedením Víta Rakušana vládne na radnici už druhé volební období."

„Lahodné je i pozadí projektu, a to doslova. Přestože se jedná o platební karty Mastercard navázané na služby ČSOB, do Kolína je dodává prostředník, vcelku neznámá firma Paynovatio. Ta má tři společníky, z nichž jeden je naopak známý až příliš. Je jím ostravský podnikatel Oldřich Lahoda, který se několikrát ve své kariéře střetl se zákonem, a navíc podle všeho podporuje neuznávanou separatistickou Doněckou lidovou republiku, kde by chtěl jednou dle svých slov rád podnikat,“ dodal náš zdroj z kolínské radnice, znalý obchodních vztahů místních politiků.

Naše redakce v říjnu loňského roku informovala o Lahodovi taktéž v souvislosti s jeho zadržením v Brazílii.

Podle serveru Gauchazh federální policie tehdy zatkla ve městě Porto Alegre dokonce tři Čechy. Dalším zatčeným Čechem měl být podle brazilského investigativního serveru Lahodův byznysový partner Radomír Čespiva, který si měl podle brazilských novinářů v minulosti odpykat trest za bankovní podvody. Identita třetího zatčeného Čecha nebyla vloni známa. Měl jím však být další kontroverzní obchodník, jenž v Brazílii figuroval jako Joao Henrique Migreco, ale má používat i další jména. Z tohoto důvodu policie dala své akci jméno Multifake.

Policie muže pozatýkala v místě, kde měl mít Oldřich Lahoda byznysové aktivity. Podle serveru Gauchazh šlo policii o obchody s drahokamy, nemovitostmi a s tím souvisejícím možným praním peněz. V jednom domě na ulici Vicar José Inácio v Porto Alegre měly podle brazilské federální policie působit čtyři firmy, vlastněné cizinci, ovšem bez zaměstnanců, které byly využívány k podezřelým obchodním aktivitám.

Podnikatele Lahodu bude naše redakce kontaktovat s dotazy, které se týkají nejen zmíněného projektu, ale rovněž propojení některých severomoravských podnikatelů na hnutí STAN.

Z oficiálních stránek firmy Paynovatio:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…