Pracovat, uprchlíci. Zametat, uklízet. Německý úředník šokoval

27.02.2024 7:41

Naši západní sousedé zažívají přelomový moment. Jeden z úředníků se odhodlal uplatnit na žadatele o azyl jedno konkrétní ustanovení zákona, které je platné již roky, ale dosud ho nikdo nevyužil. Úředník Christian Herrgott z CDU se rozhodl vůči žadatelům o azyl přitvrdit.

Pracovat, uprchlíci. Zametat, uklízet. Německý úředník šokoval
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Za městečkem už je hranice s Německem

Německo zažívá zlomový okamžik. Nejvyšší správní úředník v jednom z německých regionů rozhodl, že uprchlíci musí nastoupit do práce. Server nejčtenějšího deníku Bild připomněl, že tato možnost existuje v německém zákoně dlouho, ale dosud tohoto ustanovení nikdo nevyužil. Až teď bylo v okresu Saale-Orla vydáno nařízení, že žadatelé o azyl budou muset pracovat. Alespoň uklízet ulice, stříhat živé ploty, v zimě odklízet sníh. Rozhodnutí vydal úředník Christian Herrgott z CDU.

Žadatelé o azyl by měli pracovat alespoň 4 hodiny denně. Podle zákona budou za tuto práci dostávat 80 centů na hodinu. Měsíčně si tak vydělají 64 euro, které budou převedeny na jejich platební kartu. Pokud kterýkoli z žadatelů o azyl práci odmítne, bude se muset spokojit se snížením sociálních dávek, na které má nárok. Pravděpodobně o 180 eur.

„Nyní provádíme rozhodnutí městské rady krok za krokem, ale důrazně. Musíme motivovat ty, kteří nechtějí pracovat. Jde o to vyslat signál, že lidé, kteří jsou placeni z daní, musí společnosti něco vrátit a ne sedět celý den na lavičce v parku,“ řekl deníku Bild Herrgott.

„Podle zákona o azylových dávkách nesmějí uprchlíci v prvních třech měsících po příjezdu nastoupit do běžné práce. Výjimka: tzv. pracovní příležitost. V souladu s tím mohou být žadatelům o azyl v přijímacích střediscích poskytnuty tzv. pracovní příležitosti u státních, městských a neziskových organizací,“ upozornil server deníku na konkrétní ustanovení zákona.

Zapojením žadatelů o azyl chce prý Herrgott docílit dvou věcí. Jednak chce napomoci lepší integraci uprchlíků do německé společnosti a současně tím zlepšit pohled Němců na žadatele o azyl.

Důstojník Bundeswehru Herrgott na konci ledna dorovnal v okresních volbách 13procentní deficit proti konkurentovi AfD Uwe Thrumovi a byl zvolen okresním správcem.

Zpravodajský pořad Tagesschau veřejnoprávní televize ARD označil kartu, na kterou mají žadatelé o azyl dostávat peníze, za „kontroverzní“.

„Země Severní Porýní-Vestfálsko dává obcím svobodu rozhodnout se, zda zavedou kontroverzní platební kartu pro žadatele o azyl,“ zaznělo v pořadu. Problém je prý už v tom, že města a obce by samy nesly náklady na zavedení takových karet. Zpravodajský pořad však také připomněl, že před pár dny se na zavedení karty shodlo 14 ze 16 spolkových zemí.

S kartou mají žadatelé o azyl podle jednotných standardů získat část dávek, na které mají nárok, jako kredit namísto v hotovosti.

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) v neděli na sociální síti X napsal, že Bavorsko bude u udílení karet přísné. Hotovost budou mít žadatelé o azyl též k dispozici, ale podle serveru Tagesschau půjde jen o malou hotovost ve výši asi 50 eur měsíčně, což je po přepočtu asi 1270 korun českých. Online nakupování, účast na hazardních hrách a převody do zahraničí by mohly být zcela zastaveny.

Žadatelé o azyl prý v Německu mají nárok na střechu nad hlavou a také na potraviny, oblečení, zdravotní péči a spotřební zboží. Místo těchto věcných dávek jsou někdy poskytovány poukázky nebo peněžité dávky. Sazby se pohybují mezi 278 eury pro děti do pěti let a 410 eury pro osamělé dospělé nebo osamělé rodiče. Po 18 měsících se sazby zvyšují přibližně na úroveň běžné sociální pomoci.

A zatímco jeden úředník hledá cestu, jak zaměstnat žadatele o azyl, v Německu je momentálně asi 1,5 milionu nezaměstnaných a vůbec nejde jen o uprchlíky, ministr práce Hubertus Heil chce přivést 25 000 lidí ze zahraničí na nekvalifikovanou práci. „Nevyžaduje se žádné odborné vzdělání ani studium,“ oznámil spolkový ministr práce.

Informuje o tom server magazínu Der Spiegel s tím, že v Německu chybí i nekvalifikovaná pracovní síla. Odborníci na trh práce v Německu mají pochybnosti o tom, že bude mít pozitivní efekt, pokud k jednomu a půl milionu nezaměstnaných osob přijdou další takoví lidé. Z Turecka, nebo z jakékoli jiné země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…