Praha 10 schválila rozpočet

27.03.2015 15:41

Zastupitelé desáté městské části dnes na jednání zastupitelstva schválili rozpočet. Radnice počítá s příjmy 1 386 686 000 korun, výdaje budou činit maximálně 1 479 055 000 korun. Případný schodek plánuje radnice hradit z nashromážděných rezerv z minulých let. Na vlastním provozu radnice ušetří 3,5 milionu korun.

Praha 10 schválila rozpočet
Foto: wikipedia.org
Popisek: Městská část Praha 10

Návrh rozpočtu měl 93 stran, které si občané mohli přečíst na internetu. „Nejvíce prostředků plánujeme vložit do oprav vlastního majetku, dále do školství, sociálního odvětví a životního prostředí. Počítá také s tvorbou finanční rezervy,“ uvedla starostka Radmila Kleslová (ANO).

V rozpočtu běžných výdajů došlo k pětiprocentnímu zvýšení: „To zvýšení je logické z důvodu otevření nových sociálních provozů. Jsou tam výdaje spojené s Vršovickým zámečkem, provozem škol, opravy bytového fondu. Naopak na vnitřní správě úřadu se ušetří přes tři milionu korun,“ vysvětluje vedoucí oddělení rozpočtu Marie Šustová.

Podle údajů z minulých let ale není jisté, že se schodku skutečně dosáhne. Například minulý rok skončila radnice se schodkem 37,049 milionů korun, zatímco návrh rozpočtu počítal až se schodkem 620 milionů korun. Podobný scénář může nastat i letos: „Skutečnost je vždy mírně odlišná podle toho, jak se daří čerpat peníze na investice. A když si uvědomíme, že do dnešního dne jsme v rozpočtovém provizoriu, čili se žádné investice dělat ještě před schválením rozpočtu nemohly. Teprve po schválení rozpočtu mohou být vypsána výběrová řízení, ale i ta mají určité lhůty. Takže například stavby se začnou budovat až ve druhém pololetí. Předpokládám, že investiční program, tedy se podaří naplnit maximálně ze šedesáti procent. Jinými slovy, je velmi pravděpodobné, že ve výsledku žádný schodek rozpočtu nebude. Můžeme skončit i v plusu,“ uvedla vedoucí ekonomického odboru úřadu Mária Gombíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…