Praktický lékař natvrdo: Ordinace mají pomůcky od soukromé firmy. Do zítřka. Jestli pak nepomůže vláda, budou muset zavřít

16.03.2020 21:50

„Praktičtí lékaři nebyli od státu do dnešního dne vybaveni jedinou adekvátní ochrannou pomůckou. Je nám to slibováno čtrnáct dní,“ uvedl v Interview ČT24 místopředseda Sdružení praktických lékařů (SPL) Václav Šmatlák. Praktickým lékařům ochranné pomůcky prozatím dodala bezplatně firma Avenier, aby mohli ještě dnes a zítra ordinovat, pokud se však vláda neuchýlí k jakýmkoli krokům, budou lékaři zřejmě muset zavřít své ordinace, aby sebe i své pacienty ochránili.

Praktický lékař natvrdo: Ordinace mají pomůcky od soukromé firmy. Do zítřka. Jestli pak nepomůže vláda, budou muset zavřít
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V nemocnici Motol

Anketa

Má opozice pravdu, že Babišova vláda selhala při shánění roušek a respirátorů?

12%
88%
hlasovalo: 19869 lidí
Šmatlák vylíčil obavy z výkonu své profese v těchto dnech. „Necítím se bezpečně,“ přiznal a mířil na velmi tíživý problém praktických lékařů po celé naší republice. Ti nejsou vybaveni žádnými ochrannými prostředky, a pokud se někdo s respirátorem FFP3 najde, tak to jen díky tomu, že si respirátor uschoval z doby, kdy řádila prasečí chřipka. „Nemáme žádné respirátory,“ shrnul. To, co dnes umožnilo otevřít ordinace, nebo vůbec v té ordinaci být a setkat se třeba s některými pacienty po předchozí telefonické domluvě, mělo podle jeho slov být díky bezplatné pomoci firmy Avenier. Ta poskytla tři kusy respirátorů na jednu ordinaci praktického dospělého lékaře a dva pro dětské praktické lékaře. To je však zoufale málo.

Následně vyřkl tvrdá slova. Praktickým lékařům umožní současná dodávka ochranných pomůcek „přežít“ pouze do zítřka. Sdružení praktických lékařů lékaře vyzvalo, aby radši bez ochranných pomůcek neordinovali a všechny úkony činili on-line. Tam, kde se lékaři i pacienti střídají a nevědí, kdo k nim může přijít, je ordinování bez ochrany obrovským rizikem. „Doufám, že žádná ordinace, která je členem našeho sdružení, neordinuje bez pomůcek,“ pronesl Šmatlák.

Vydávat doporučení ordinovat bez ochranných pomůcek místopředseda SPL označil za „skandální“. „Takto ordinovali kolegové v Itálii. Včera umřeli tři kolegové praktičtí lékaři, dnes jsou oslavováni jako hrdinové, kdo jim co za to dá, oni jsou mrtví,“ uvedl. Z 650 lékařů v Lombardii má být až deset procent infikovaných. „Já takto ordinujíc bych byl patrně během tří čtyř dnů pro své pacienty nebezpečný také,“ doplnil, že jde i o ochranu vůči pacientům.

Poté dala moderátorka Linda Bartošová otázku, kdo za nynější absolutní selhání může. „Ptáte se mě? Nedokážete si odpovědět?“ odvětil jí na její otázku Šmatlák a pokračoval s dalšími tvrdými slovy: „Já chci říct, že jsme my – praktičtí lékaři od státu do dnešního dne nebyli vybaveni jedinou adekvátní ochrannou pomůckou. Je nám to slibováno čtrnáct dní: ‚Ano, počkejte, v pátek to tu asi bude.‘ Nejenže jsme nebyli vybaveni jedinou adekvátní pomůckou, nám nebylo ani řečeno, jak máme ordinovat, jak máme zajistit provoz ve svých ordinacích bez těchto ochranných pomůcek.“

Po vyhlášení nouzového stavu se lékaři obraceli na vládu, aby jim zajistila pomůcky, aby mohli zajistit bezpečí pro své pacienty, dosud je však vláda zcela ignoruje. SPL tak zajistila lékařům pomůcky pouze díky pomoci soukromého sektoru.

Ministr vnitra Jan Hamáček vyzval, aby lidé na veřejnosti nosili roušky. Jelikož však nejsou schopni veřejnosti roušky dodat, doporučuje i ochranu šálou či šátkem. Šmatlák také vyzval lidi, aby si zakrývali ústa a nos a myli si ruce. „Je to lepší než nic,“ podotkl. Závěrem pak státníkům vzkázal, aby se věnovali občanům, a ne politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…