Prastrýc jezdí k doktorovi stopem, zděsila se docentka Švihlíková, kandidátka SPOZ

22.10.2013 12:13

Docentka Ilona Švihlíková, jednička kandidátky SPOZ v Kraji Vysočina, se v článcích pro ParlamentníListy.cz postupně věnuje tématům, jež nejvíce tíží kraj, ve kterém kandiduje do Poslanecké sněmovny. V dnešním díle se zabývá nedostatečnou dopravní obslužností a obavami z nového občanského zákoníku ze strany občanských sdružení.

Prastrýc jezdí k doktorovi stopem, zděsila se docentka Švihlíková, kandidátka SPOZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková

Dopravní obslužnost je podle docentky Švihlíkové pro Vysočinu klíčová z několika důvodů. Vysočina je kraj s velkým množstvím menších obcí s počtem obyvatel do pěti set. "Takováto roztříštěná sídelní struktura v situaci, kdy zemědělství ztratilo polovinu své pracovní síly, samozřejmě má své náklady," podotýká.

Celý článek docentky Švihlíkové ZDE.

Z těchto malých obcí vyjíždí největší podíl lidí za prací a také žáků a studentů do škol. "Migrace obyvatel za prací a školáků je velmi vysoká a zaslouží si značnou pozornost z hlediska péče o hromadnou dopravu, jak železniční, tak autobusovou," zdůrazňuje Švihlíková a odsuzuje přehlížení problémů s katastrofálním stavem silnic, které se řeší cedulemi typu "dál již jen tankem".

Kromě pracujících, žáků a studentů ovšem každodenně dojíždí za ošetřením řada nemocných. "Dá se odhadnout, že při snižující se dopravní obslužnosti se každodenně musí dopravit za prací, za výukou, k lékaři a k vyřizování úřednických agend cca 25 % obyvatel Vysočiny na velmi řídké silniční síti se snižující se dopravní obslužností autobusů a železnice. Můj prastrýc se od lékaře vracíval autostopem," přidává osobní zkušenost kandidátka SPOZ.

Obavy z občanského zákoníku

S dalším problémem se Švihlíková setkala při své přednášce o tom, jak se lidé mohou více zapojit do veřejných záležitostí. "Ne, že bych předtím nevěděla, že v novém občanském zákoníku jsou právní úpravy, které poněkud znepokojují. Překvapila mě ale naléhavost, se kterou jsem byla vyzvána, abych se podívala na návrhy transformace občanských sdružení, jak s nimi počítá právě nový občanský zákoník," píše docentka.

Změny se dotknou sdružení, kterých je prý na Vysočině mnoho - od myslivců, po rybáře a ochotníky. Nový občanský zákoník je přejmenuje na spolky, což by nebyla žádná tragédie, kdyby ruku v ruce s tím nešlo o další administrativní zátěž, kterou řada z nich nemusí být schopna zvládnout, upozorňuje kandidátka zemanovců.

Občanský zákoník tak podle Švihlíkové už jen z toho důvodu, aby spolkové aktivity, které dávají pocit, že nejsme lhostejná a atomizovaná společnost, nezanikly, potřebuje zásadní revizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…