Pravda může vyvolat nenávist. A EU chce stíhat a trestat. Vážné

05.02.2024 11:45

Nenávistné projevy a trestné činy z nenávisti jsou vážnými trestnými činy, které ohrožují základní práva a soudržnost EU, tvrdí Evropská komise. Evropský parlament pak v lednu vyslal výzvu k rozšíření seznamu trestných činů EU o nenávistné projevy a trestné činy z nenávisti, s důrazem na ochranu zranitelných skupin a komunit. Okamura boj EU proti nenávisti kritizuje a upozorňuje na skutečnost, že i pravda může vyvolat nenávist. „Nesmíme pravdu potlačovat, jen aby to někoho neurazilo!“ prohlásil

Pravda může vyvolat nenávist. A EU chce stíhat a trestat. Vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Společné předvolební shromáždění proevropských stran, které pořádalo Pulse of Europe Czech Republic na Staroměstském náměstí

Pro veškeré formy nenávisti a nesnášenlivosti v Evropské unii není místo. S hodnotami, jako je úcta k lidské důstojnosti, svoboda, demokracie, rovnost, právní stát a dodržování lidských práv, nejsou slučitelné.

„Nenávist nepostihuje pouze jednotlivé oběti, ale představuje hrozbu pro živé demokracie a pluralitní společnost,“ uvádí na svém webu Evropská komise.

Trestné činy a projevy motivované nenávistí jsou podle práva Evropské unie nezákonné. V prosinci 2021 Evropská komise přijala sdělení, které podněcuje Radu k rozhodnutí rozšířit seznam trestných činů právě i na nenávistné projevy (hate speech) a trestné činy z nenávisti (hate crimes).

Pokud by bylo toto rozhodnutí Radou přijato, bude Evropská komise moci ve druhém kroku navrhnout sekundární legislativu, která by Evropské unii umožnila kriminalizovat další formy projevů nenávisti a trestných činů z nenávisti.

Komise se domnívá, že nenávistné projevy a trestné činy z nenávisti jsou obzvláště závažnými trestnými činy, protože mají škodlivé dopady na základní práva, na jednotlivce i na společnost jako celek a podkopávají základy EU.

Anketa

Který diskusní pořad je nejlepší?

hlasovalo: 13043 lidí
V prosinci 2023 pak bylo přijato sdělení „Žádné místo pro nenávist: Evropa sjednocená proti nenávisti“, jehož cílem je zintenzivnit úsilí EU v boji proti nenávisti ve všech formách, a to posílením opatření v rámci různých politik.

„Hodnoty stanovené ve smlouvách EU nejsou ani teoretické, ani nepovinné: Jsou základním prvkem. Jsou to podmínky, na nichž je založena naše demokratická a pluralitní společnost. Musí se vztahovat na každého v EU. Každý jednotlivec, každé společenství a každá víra si zaslouží stejný respekt. Soudržnost naší společnosti je narušována, pokud se vyvíjí tlak proti určitým skupinám,“ píše se v úvodu sdělení.

„Zaznamenáváme nárůst nenávisti vůči muslimům, kdy muslimové čelí zastrašování, obtěžování a diskriminaci. Všechny různé aspekty, které dělají Evropu tak jedinečnou, rozmanitou společnost, vyžadují respekt. To je nedílnou součástí naší rozmanitosti jako Evropanů… Toto sdělení je výzvou k akci pro všechny Evropany a má zajistit, aby Evropa byla místem, kde si každý může užívat našich základních hodnot na základě rovnoprávnosti,“ uvádí sdělení.

Komise ve sdělení též „naléhavě vyzývá“, aby Rada rozhodla o rozšíření stávajícího seznamu „trestných činů EU“ uvedeném ve Smlouvách o trestných činech.

„Společně může být EU mocnou silou, která toto odhodlání prokáže a vyzve všechny Evropany, aby se postavili proti nenávisti a zasazovali se o rovnost, začlenění a respekt,“ píše se v závěru sdělení Evropské komise.

Dne 17. ledna pak Evropský parlament pod vedením poslankyně Maite Pagazaurtundúové vyslal politickou výzvu k rozšíření seznamu trestných činů EU o nenávistné projevy a trestné činy z nenávisti. Předně aby se Evropa vypořádala s jejich nárůstem v poslední době, zejména v souvislosti s opětovnou eskalací izraelsko-palestinského konfliktu.

Podle politické skupiny v Evropském parlamentu Renew Europe pomůže zajistit „univerzální ochranu cíleným a zranitelným skupinám a komunitám ve společnosti“ a to za pomocí vymezení trestných činů a sankcí.

„Současný právní rámec EU zahrnuje nenávistné projevy a trestné činy z nenávisti pouze v některých případech, ale v současné době neexistuje žádná společná, komplexní právní definice na úrovni Unie… Radikální sítě a extrémní polarizace jsou příznivým prostředím pro nárůst tohoto chování, které porušuje základní práva,“ sdělila Pagazaurtundúové s tím, že touto zprávou je Rada žádána, aby „dala zelenou“ legislativní úpravě boje proti trestným činům z nenávisti a nenávistným projevům.

Proti boji proti nenávisti v pojetí Evropské unie se vyslovil předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Považuje ho za „vágní“ a představuje dle jeho názoru pouze záminku k trestání za projevy názorů.

V příspěvku na facebooku se krátce zamyslel nad tím, jaké projevy mohou vyvolat nenávist a došel k závěru, že ji může podnítit i pravda. „Když upozorním na kriminalitu, kterou páchají imigranti či muslimové, může to u lidí vyvolat nenávist k muslimům a imigrantům? Může. Pravda může vyvolat nenávist,“ napsal s tím, že i přesto se pravda nesmí potlačovat jen proto, že by mohla někoho urazit. Dodal, že spousta lidí určitě nesnáší i nějaké politiky, pokud jsou toho názoru, že jim škodí.

Trestné výzvy k protiprávnímu násilí či porušování základních práv by navíc podle Okamury měly být v pravomoci členských států. „Nikoli EU!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A ze všeho největší zločin bude nenávist k rudozelené EU ? Co mi to jen připomíná ? Povinnou lásku k SSSR ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 05.02.2024 12:42:40

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

16:44 „Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

Odvolání Heleny Langšádlové mělo být důsledkem panického strachu Markéty Pekarové z bývalého předsed…