Právnička: České političky to mají těžké. Nadávají jim za vzhled a péči o rodinu

24.05.2021 11:21

Ženy, které by chtěly vyrazit do politiky, to podle publicistky a právničky Šárky Homfray nemají v Česku snadné. Už proto, že když jdou s kůží na trh, nečelí kritice pro své názory a postoje, ale čelí kritice pro svůj vzhled, nebo čelí dotazům, které muži nedostávají. Např. jak se starají o svou rodinu. Zkrátka a dobře, ženy, které chtějí vstoupit do politiky, to v Česku mají těžké.

Právnička: České političky to mají těžké. Nadávají jim za vzhled a péči o rodinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí

Pirátka Olga Richterová v internetové televizi DVTV vysvětlovala, proč je v koalici Pirátů a Starostů jedinou ženou, která stojí v čele volební kandidátky. Prý se pokusila oslovit více žen ke kandidatuře, ale ty když si vyhodnotily, že by se současně jen těžko mohly starat o rodinu, do toho odmítly jít.

„To je jako kdybyste dělala obchodního cestujícího po vzdálené zemi. Prostě se nepodíváte domů 4 dny v kuse nebo 5 dní v kuse,“ popsala práci poslankyně Richterová s tím, že v praxi poslankyně nejsou doma 5 týdnů z 6 a to je pro spoustu žen něco, co nechtějí akceptovat.

Právnička Šárka Homfray dala v rozhovoru pro Český rozhlas Richterové za pravdu a podle jejího názoru je třeba se zeptat, proč tomu tak je.

„Celkově veřejné působení je pro ženy náročnější než pro muže, protože se setkávají s celou řadou útoků nebo urážek. Setkávají se s celou řadou odsudků, se sexistickým chováním. Je úplně jinak posuzován jejich vzhled. Na místo toho, aby kritika směřovala k jejich názorům nebo postojům, tak často směřuje k tomu, jak vypadají, jak se oblékají, nebo často směřuje k jejich dětem a k rodině. Jak se starají o své děti. Mužů politiků se na to lidé ptají mnohem méně,“ upozornila Homfray.

„V současné době existuje celá řada výzkumů, které popisují, jak je stále kriticky nahlíženo na ženy ve vyšších pozicích, na veřejně viditelné žen, jak jsou jejich kompetence a talent podhodnocovány ve srovnán s muži,“ pokračovala.

Přitom, ženy tvoří polovinu populace a podle právničky by bylo správné, aby ženy mohly skrze své zástupkyně ventilovat a řešit své problémy, protože muži se sice dokážou vcítit do problémů žen, ale žena ženě rozumí přece jen více.

„Pokud ženy nějakým způsobem vytlačujeme, připravujeme je o jakousi přímou linku na řešení svých priorit a problémů. Životní dráhy žen a mužů se do značné míry odlišují. Ženy a muži mají odlišné životní zkušenosti a do značné míry i odlišné problémy,“ upozornila právnička.

„Co nám potom ta politika generuje, jaká témata a jaký způsob jejich řešení, je do jisté míry ochuzeno o perspektivu poloviny společnosti,“ dodala.  

Malé zastoupení žen není problémem jen v České republice. Trápí většinu zemí světa, ale v Česku je situace horší než např. ve Skandinávii.

Průzkumy navíc ukazují, že podle 85 % Čechů by bylo správné, aby v politice působilo více žen.

Pomoci by tomu mohly politické kvóty pro ženy, podle kterých by musely být upraveny kandidátní listiny.  Kvóty samy o sobě by podle Homfray nestačily, ale mohly by pomoct prolomit tento systémový problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přišlo WhatsAppem? Ne. Registrováno na ODS, podepsáno. Špína na ANO. Fiala nezametl stopy

18:25 Přišlo WhatsAppem? Ne. Registrováno na ODS, podepsáno. Špína na ANO. Fiala nezametl stopy

Velmi emotivně vystoupila na dnešním brífinku šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. …