Právník a politik Zdeněk Jičínský zemřel. Bylo mu 91

09.04.2020 13:22

Ve věku 91 let opustil tento svět právník a komunistický a sociálnědemokratický politik Zdeněk Jičínský. Informuje o tom Česká televize.

Právník a politik Zdeněk Jičínský zemřel. Bylo mu 91
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Profesor Zdeněk Jičínský

Když se Zdeněk Jičínský narodil bylo naší republice teprve 11 let a na Prahu z Hradu shlížel prezident osvoboditel T. G. Masaryk. 

Vystudoval práva na Univerzitě Karlově a stejně jako řada jeho vrstevníků propadl komunistické ideologii. Stal se členem strany, podílel se na přípravě socialistické ústavy, která byla přijata v roce 1960 a ještě před nástupem normalizace se stal komunistickým poslancem.

Jenže také podepsal Chartu 77, působil v Občanském fóru a ve svobodné vlasti, jakou si pamatoval ještě z časů Masaryka, se opět stal poslancem. Tentokrát za ČSSD. Poslancem byl od roku 1996 do roku 2010, s menší přestávkou v letech 2002–2003.

V noci na čtvrtek 9. dubna 2020 zemřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …