Pražská ODS si v sobotu sestaví kandidátku, vést ji má Svoboda

12.06.2014 17:23

Pražská ODS si na sobotním regionálním sněmu sestaví kandidátní listinu pro podzimní volby do zastupitelstva hlavního města. Šéf pražské ODS Filip Humplík delegátům sněmu navrhne, aby lídrem kandidátky zvolili bývalého primátora Bohuslava Svobodu. Humplík to dnes řekl ČTK. Svoboda již dostal několik nominací z oblastních sněmů ODS.

Pražská ODS si v sobotu sestaví kandidátku, vést ji má Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

Regionální sněm zasedne v sobotu v hotelu Ambassador na Václavském náměstí. Na programu bude především sestavení kandidátní listiny do komunálních voleb. Humplík by chtěl, aby pražské občanské demokraty v boji o magistrát vedl Bohuslav Svoboda, který stál v jejím čele i při minulých komunálních volbách. Na druhém místě by pak byl rád Humplík sám. „Cítím podporu z oblastí," řekl ČTK. Celkovou podobu kandidátky chce spolustraníkům poslat během pátečního večera, některé oblastní sněmy totiž zasednou ještě dnes večer.

Straničtí oponenti se bouří

Svoboda a Humplík získali podporu například od oblastních sněmů ODS v Praze 2 nebo 8. „Myslím si, že je to důstojný kandidát," řekla například o Svobodovi místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková.

Jeho nominace se naopak nelíbí některým stranickým oponentům, s nimiž se lidé kolem Svobody v minulosti střetli. „Trestně stíhaní lidé by na kandidátkách neměli být," řekl jeden z bývalých vysoce postavených politiků ODS s odkazem na jeho stíhání policií kvůli projektu sporné karty Opencard. Humplík již v minulosti výběr Svobody obhajoval tím, že kandidovat chce i současný primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), který je stíhaný ve stejné věci.

Svobodovým kritikům také vadí, že je již poslancem. Označují jej za „neúspěšného primátora", nelíbí se jim, že nedokázal magistrát pro ODS udržet a nahradila ho TOP 09 podporovaná ČSSD.

Jednotlivé oblasti si již sestavují také kandidátní listiny do voleb do zastupitelstev jednotlivých městských částí

Návrh kandidátky v čele se Svobodou by podle několika členů ODS měl být i přes nesouhlas několika oblastí schválen. Potíže neočekává ani Humplík. „Nemám signály, že by byl nějaký závažný protinávrh," poznamenal. Oficiálně se nikdo další o první místo na kandidátce občanských demokratů nepřihlásil. Boj se tak pravděpodobně povede o další místa v popředí kandidátky.

Jednotlivé oblasti si již sestavují také kandidátní listiny do voleb do zastupitelstev jednotlivých městských částí. Například v Praze 3 se o místo lídra uchází Alexander Bellu, v Praze 1 Jaroslava Janderová nebo v Praze 2 Jana Černochová.

Volby se uskuteční 10. a 11. října. TOP 09 by do nich měl vést Hudeček, trojkoalici Strany zelených, lidovců a STAN bývalý radní Petr Štěpánek, ČSSD chce do svého čela postavit šéfa motolské nemocnice Miloslava Ludvíka a komunisté poslankyni Martu Semelovou. Hnutí ANO zatím svého lídra nevybralo, původně zvažovaný bývalý primátor Jan Kasl to ale nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…