Pražská koalice se prý konečně dohodla. My jsme zjistili, jak se to podařilo

22.04.2016 13:43

Měsíce to vypadalo tak, že v Praze povládne torzo ANO, ČSSD a Trojkoalice ještě dlouho. Po jednáních, která se konala tento týden, je finiš na dohled. Alespoň to oznámili zástupci výše zmíněných koaličních partnerů.

Pražská koalice se prý konečně dohodla. My jsme zjistili, jak se to podařilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová a radní Libor Hadrava

Pražští zastupitelé budou ve čtvrtek 28. dubna volit chybějící čtyři radní. Do rady by měli přibýt po jednom zástupci ANO a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) a dva radní ČSSD. Po dnešním koaličním jednání to řekl radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice). Rada má nyní sedm z 11 členů. Trojkoalice dnes také upustila od požadavku zvýšit daň z nemovitosti, který vadil zastupitelům z ANO.

A právě tento faktor byl v uplynulých dvou týdnech tím klíčovým, o němž se v zákulisí horečně jednalo. Tím, kdo se o možný kompromis a nezvyšovaní daně z nemovitosti postaral, měl být Patrik Nacher, zastupitel za ANO. „Jsem rád, že se debata přesunula z neproduktivní hádky kolem daní k meritu věci – účelové vynakládání prostředků na řešení sociálního bydlení. V Praze prostě zdroje jsou, jde o to, je najít, mít strategii a pravidla fondu rozvoje sociálního bydlení, smysluplné projekty, které nyní nejsou. A pak samozřejmě neplýtvat, ale to se týká všech oblastí. Cestou, alespoň za mě, rozhodně není zvyšovat platby občanům,“ sdělil ParlamentnímListům.cz s tím, že svou účast na výsledku nechce zveličovat.

Nic naplat, koalice tu může být už příští týden.

Ačkoli nová jména radních nechtěli zástupci stran oznámit, a ČTK napsala, že se nevědí, ParlamentníListy.cz je znají. Za ANO by se měl chopit gesce majetku Karel Grabein Procházka, za socialisty se vrátí Irena Ropková a nově Daniel Hodek. Za Trojkoalici by měla v radě sedět Petra Kolínská. Tato jména získala naše redakce již před čtrnácti dny a podle všech, s nimiž jsme měli možnost hovořit, zůstávají beze změn. Jedinou otázkou tak je i nadále Matěj Stropnický a ono nerudovské „kam s ním?“. Předseda zelených, jehož otec, ministr obrany, prý opakovaně naznačoval, že syn musí brát plat, na který byl zvyklý (přibližně 70 000 měsíčně), s největší pravděpodobností skončí jako předseda jednoho z magistrátních výborů. Otázka je, který zbude. Většina ze stávajících, ale i nových vypadá obsazeně. Zůstávají pouze dva: legislativa a doprava. A právě doprava je strategickým prvkem pro zelené, o čemž část ANO nechce ani slyšet. Tečku za nedokončenou větou doposud nikdo neučinil.

Strany by měly mít v 65členném zastupitelstvu většinu 34 hlasů. Původně měla koalice 33 hlasů, do klubu ČSSD ale vstoupila nezávislá zastupitelka Monika Krobová-Hášová, která kandidovala za TOP 09, po volbách ale ze strany i jejího klubu odešla. Nyní vládne Praze sedm radních, rada má v plném počtu 11 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…