Pražská politička seskupení VLASTA prý jen kritizuje a boří. Když jsme se jí zeptali, nastalo ticho

12.10.2015 17:34

Minulý pátek do ParlamentníchListů.cz poslala své tiskové prohlášení předsedkyně zastupitelského klubu Vlasta na Praze 10 Renata Chmelová. Její ostrý tón ovšem nazdvihl ze židle dva radniční zastupitele. Redakce se sice pokusila zjistit, kde je pravda, ovšem marně. Během čtyř dnů zastupitelka Chmelová nereagovala.

Pražská politička seskupení VLASTA prý jen kritizuje a boří. Když jsme se jí zeptali, nastalo ticho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Renata Chmelová (VLASTA)

Zelená senátorka a placená radní pro IT Ivana Cabrnochová nechala podle seskupení VLASTA na 6. mimořádném jednání finančního výboru zastupitelstva a majetkové komise k ICT službám prohlasovat drahé a obtížně kontrolovatelné řešení – outsourcing pro jedinou firmu. Toto řešení se údajně opírá o metodicky pochybný a obsahově nedůvěryhodný materiál firmy Relsie. To alespoň tvrdí shora zmíněná zastupitelka Chmelová.

A to není vše. Podle jejich materiálů, které zaslala naší redakci, plán outsourcingu prošel na jednání navzdory kritice experta Strany zelených.

ParlamentníListy.cz ovšem zjistily, že společnost Relsie byla vysoutěžená v otevřeném výběrovém řízení, na návrh finančního výboru zastupitelstva a majetkové komise, jak koalice VLASTA sama požadovala a kde má rovněž své zastoupení. Navíc se podle našich zjištění nezakládá na pravdě tvrzení, že senátorka Cabrnochová předložila pouze jedno řešení. Předložila tři, které navrhla společnost Relsie. VLASTA nehlasovala ani pro jedno z nich (šlo o kompletní a částečný outsourcing spolu s tzv. in-house řešením).

„Paní Chmelová pouze sedí a s kolegy se staví negativně ke všemu, co si umíte představit. Seskupení VLASTA mělo opravdu půl roku na to, aby se vyjádřilo ke všem pochybnostem, aby navrhlo smysluplné řešení a aby něco udělalo pro občany městské části. Jejich politický program je bořit, bořit a znovu bořit. A co není zbořeno, to se musí postavit, aby se to zase mohlo zbořit," rozčílil se nejmenovaný zastupitel Prahy 10. „Zřejmě by chtěli soutěžit, dokud nevyhraje ta pro ně "správná" firma. Zeptejte se jí na to, ona vám beztak nebude chtít odpovědět," dodal. A příliš se nemýlil.

ParlamentníListy.cz Renatě Chmelové již v pátek zaslaly otázky, které by v celé záležitosti učinily jasno. Ovšem reakce nepřišly ani v pátek, ani o víkendu a ani v pondělí. Ačkoli právě tento den byly na konci minulého týdne slíbeny. „Jsem dnes celý den na konferenci, odpovědi na Vaše otázky pošlu v pondělí," uvedla.

A přitom nešlo o neřešitelné dotazy, které by zasloužily dlouhé analýzy. Pro představu přikládáme i znění dotazů:

  • Na březnovém zastupitelstvu jste říkali slovy Vašich zastupitelů a expertů, že jste spočítali cenu zakázky na přibližně 53 milionů, oproti plánovaným 150 milionům. Jakou společnost jste měli na mysli? Představili jste ji ostatním zastupitelům na Praze 10?
  • Jaké konkrétní návrhy řešení jste v posledních šesti měsících v tomto ohledu učinili?
  • Podle námi osloveného zastupitele jste za posledního půl roku pro většinu možných rozhodnutí spojených s "IT zakázkou" na majetkové komisi a finančním výboru nehlasovali, je to pravda?"

„Pokud bychom se například my chovali stejně jako seskupení VLASTA, řekli bychom lidem, že jim nevydáme občanské průkazy, protože nefungují počítače. Takto přesně totiž VLASTA funguje. Ale o tom jste se jistě přesvědčili i vy," dodal druhý zastupitel Prahy 10 pro ParlamentníListy.cz. „Nechápu, proč řešení, o kterém hovoří ve vámi citované tiskové zprávě, nenavrhli v období posledních šesti měsíců, to mi hlava nebere," uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…