Pražské zastupitelstvo v čele s Krnáčovou dnes bude řešit stavební předpisy

18.12.2014 13:06

Pražští zastupitelé se dnes budou opět zabývat pražskými stavebními předpisy. Jejich platnost pozastaví příští týden ministerstvo pro místní rozvoj. Návrh zastupitelům předložil bývalý primátor Tomáš Hudeček, který chce, aby rada rozhodnutí ministerstva odmítla. Kvůli předpisům a jejich zařazení do programu se sešly podle informací ČTK špičky koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN).

Pražské zastupitelstvo v čele s Krnáčovou dnes bude řešit stavební předpisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politické plakáty v ulicích Prahy. Do termínu voleb zbývá týden

Ministerstvo ve středu uvedlo, že příští týden pozastaví účinnost pražských stavebních předpisů, dokud nebudou nové. Platit místo nich budou obecné vyhlášky jako jinde v Česku. „Praha v průběhu 60 dní nepřijala takovou nápravu, kterou MMR dává garanci, že pražské stavební předpisy budou opravdu napraveny, proto ministerstvo přistoupilo k tomu, že pražské stavební předpisy zastavíme,“ řekla ministryně Karla Šlechtová (ANO).

Hudeček, za jehož vedení Praha pravidla přijala, proto chce, aby zastupitelstvo uložilo nové radě odmítnout zrušení platnosti předpisů. Spor s ministerstvem by pak řešil Ústavní soud. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ve středu uvedla, že za problémy kolem předpisů může předchozí vedení Prahy. „Pokud městu vznikne škoda, budeme určitě hledat viníky a žádat náhradu u těch, kteří škodu způsobili,“ dodala.

Bez předpisů prý zmizí travnaté plochy

Pokud přestanou předpisy platit, hrozí podle Hudečka například to, že billboardy budou moci být i v centru nebo že na sídlištích budou zastavěny zelené plochy. Na vypracování nových předpisů dá ministerstvo hlavnímu městu zřejmě půlroční lhůtu. Podle Hudečka to ale nelze stihnout, nynější předpisy vznikaly dva a půl roku. „Nestihnete udělat nic,“ řekl. „Je lepší mít ty současné a novelizovat je,“ dodal.

Kvůli zařazení bodu do programu se sešli představitelé koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. K jakému závěru dospěli, ale nechtěl nikdo říct. Zařazení tisku totiž kromě zastupitelského klubu TOP 09 a nezávislých, ODS a České pirátské strany podpořili i všichni členové Trojkoalice s výjimkou šéfa pražské Strany zelených a starosty Prahy 4 Petra Štěpánka a pražské radní Jany Plamínkové (STAN).

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, schválila minulá rada města pod vedením primátora Hudečka. Ještě předtím, než v říjnu vešly v platnost, vzbudily bouřlivou debatu. Billboardová lobby kvůli nim vyvolala silnou mediální kampaň. Nesouhlasila totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí. Ministerstvo následně přišlo s připomínkami a vyžádalo si od Prahy úpravu předpisů.

Doba pro vypořádání připomínek uplynula v pondělí. Po pozastavení předpisů platí pro výstavbu v Praze obecný stavební zákon a zákon o hlavním městě Praze.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…