Přeběhlíku, neumíš mluvit, útočili čtenáři na Okamurova lídra. A on reagoval

23.12.2013 8:53

Nejprve proti komunistům, nyní bude hlasovat s nimi? Jste multikulturalista? Neumíte mluvit spatra? Čtenáři Parlamentních listů se ptali poslance sněmovny Radima Fialy, poslance Úsvitu Tomio Okamury, jenž ve sněmovních lavicích zasedal již v uplynulém zkráceném období, tehdy zvolený na kandidátní listině občanských demokratů.

Přeběhlíku, neumíš mluvit, útočili čtenáři na Okamurova lídra. A on reagoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Fiala

„Pokud jde o multikulturalismus, myslím, že se jedná o citlivou otázku. A jako u všech citlivých otázek, i v tomto případě platí, že je nezbytné dodržet rovnováhu," odpovídá poslanec Fiala na dotaz, co soudí o ideologii mulitikulturalismu. „Tolerujme cizí národy, jiné náboženství a jiné zvyklosti, ale nenechme cizince v Čechách přejít tu hranu, kdy oni přestanou tolerovat naši kulturní identitu," dodává.

  • Celou odpověď si můžete přečíst ZDE.

Jinou otázku obdržel poslanec Fiala ohledně svého čtení všech projevů z listů papíru. Svůj přístup v odpovědi hájil: „V Poslanecké sněmovně již bylo mnoho těch, co mluvili `bez papírku` a svými rétorickými kličkami získali přízeň voličů. A jakkoliv vzhlížím k jejich umění, nemohu jim prominout, že povětšinou u rétoriky také skončili,“ domnívá se a pokračuje: „Já myslím, že primární úlohou poslance není řečnit, ale konat. A jsem náležitě pyšný na poslanecký klub hnutí Úsvit, jenž od prvních dnů svého mandátu předkládá novely zákona, které mají pomoct běžným lidem," pochválil poslanec své souputníky z klubu.

  • Celou odpověď si můžete přečíst ZDE.

Naopak se Radim Fiala ohradil proti obvinění, že se chová podle úsloví „kam vítr, tam plášť“ kvůli tomu, že – ač byl v minulém volebním období zvolen za ODS – je nyní s to hlasovat společně s komunistickou stranou pro odložení platnosti nového občanského zákoníku. Při tom právě ODS se profiluje coby protikomunistická strana. Radim Fiala však hájí svůj postup coby konzistentní, neměnný. „Já se v Poslanecké sněmovně vždy držím programu, za který jsem do ní byl zvolen. A to i ve chvíli, kdy většina ostatních poslanců se od něj odchyluje," píše ve své odpovědi s dodatkem, že on se od vůle voličů, podporujících volební program, neuchýlil.

  • Celou odpověď si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…