Před 720 lety se narodil český král Jan Lucemburský

09.08.2016 11:01

Král Jan Lucemburský vstoupil do českých dějin nejen jako zakladatel nové dynastie na českém trůnu a otec „otce vlasti“ Karla IV., ale i jako neohrožený rytíř a nepříliš dobrý hospodář. Od narození tohoto syna lucemburského hraběte a římského krále Jindřicha VII. uplyne 10. srpna 720 let.

Před 720 lety se narodil český král Jan Lucemburský
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na vše dohlížel živý král Přemysl Otakar II s mikroportem

Jan Lucemburský získal český trůn, když se v roce 1310 jako čtrnáctiletý oženil s dcerou českého krále Václava II. Eliškou Přemyslovnou. Korunován byl 7. února 1311. Českou šlechtou i církevními hodnostáři domluvená svatba měla uklidnit situaci v zemi zmítané mocenskými boji po smrti posledního mužského člena dosud vládnoucích Přemyslovců, Eliščina bratra krále Václava III. v roce 1306.

Ačkoli korunovace měla velký význam pro dějiny Lucemburska, Čech i Svaté říše římské, očekávání Čechů Jan zklamal. Svědčí o tom i v českém prostředí důsledné užívaní jména Jan Lucemburský, byť v Evropě byl znám jako Jan Český či Jan Slepý. Král, od něhož se očekával mír, spravedlnost a blahobyt, se nedokázal shodnout s českou šlechtou a o království se moc nestaral. Proslul jako schopný válečník a diplomat, který však zemi zanechal rozvrácenou a zadluženou. Nicméně rozšířil území království a vrátil prestiž titulu českého krále.

Panovník v roce 1326 ovdověl, čtyři roky poté se podruhé oženil s Beatrix Bourbonskou. V roce 1339 oslepl, žil až do roku 1346, kdy padl v bitvě u Kresčaku. V té době však již české země spravoval jeho syn Václav, který posléze vstoupil do historie jako český král a římský císař Karel IV., jedna z nejvýznamnějších osobností českých dějin i tehdejší Evropy. Na českém trůnu se kromě Jana a Karla IV. vystřídali ještě další dva panovníci z dynastie Lucemburků – Václav IV. a Zikmund.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…