Před rokem se evropští politici poplácávali s Erdoganem. Dnes tehdejší dohodu chválí

17.03.2017 15:32

Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein tvrdí, že rok po uzavření dohody mezi Evropskou unií a Tureckem o omezení migrace jsou patrné hmatatelné výsledky. Unie tak, jak uvádí, je nadále odhodlána ze své strany ujednání dodržovat. Píše o tom server E15.cz.

Před rokem se evropští politici poplácávali s Erdoganem. Dnes tehdejší dohodu chválí
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Dohoda sice snížila počet běženců mířících přes moře do Řecka, ale také zapříčinila ochlazení vztahů mezi Tureckem a Unií. Ve čtvrtek například turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu uvedl, že Ankara přestane přebírat uprchlíky zpět z Řecka. Tím by však Turecko porušilo jednu z klíčových částí dohody. Zavázalo se totiž převzít zpět všechny migranty, kteří nově dorazí na řecké ostrovy v Egejském moři.

Evropská unie pak za každého Syřana mezi nimi převezme jiného syrského občana s právem na azyl. Uleví tím uprchlickým táborům v Turecku. Cílem dohody tak bylo odradit migranty od nebezpečné cesty přes moře. „Od uzavření dohody se asi milion uprchlíků nepokusilo dostat nebezpečným způsobem do Evropy, nevydali poslední peníze svých rodin převaděčům,“ řekl v té souvislosti Winterstein. Evropská unie pak Turecku také slíbila tři miliardy eur na zlepšení situace kolem syrských uprchlíků v zemi. Zároveň byly přislíbeny přístupové rozhovory do Unie. Zrušení víz však na pořadu dne není, neboť Turci podmínky nesplňují. 

Původní text ZDE.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó však tvrdí, že Evropská unie Turecko slibem bezvízového styku obelhala. Což tuší i Turci, kdy pro změnu turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Celik uvedl, že je naprosto zřejmé, že k liberalizaci vízového režimu s Tureckem není žádná snaha. 

Celkem počty příjezdů klesly o 97 procent, místo 10 tisíc osob je nyní průměrné číslo kolem 47 lidí denně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…