Předčasné volby mohou nadělat velké problémy zadluženým poslancům

23.04.2012 10:05

Pokud by do dneska vicepremiérka Karolína Peake opravdu nesehnala deset přeběhlíků z Věcí veřejných, a tím tedy nesplnila Nečasovu podmínku, zatopí to nejen koalici jako takové. Server Akutálně.cz si začal všímat individuálních dluhů nynější zákonodárců. Problém se hlavně týká těch, kteří o pádu vlády rozhodují, píše server.

Předčasné volby mohou nadělat velké problémy zadluženým poslancům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Na probíhající krizi Nečasovy vlády a možném konci sněmovny deník Aktuálně.cz zjistil, že řada poslanců nestihla za dva roky ve vrcholné politice splatit dluhy, přičemž většinu z nich nabrala s vidinou čtyřletého poslaneckého platu. „Ten v základní verzi představuje více než dvojnásobek toho, co lidé v republice v průměru berou,“ píše deník.

Potíže dopadnou hlavně na poslance Věcí veřejných, kteří při příchodu do vlády získali vyšší příjmy, než jim do té doby zajišťovalo jejich civilní povolání.

Server především upozorňuje na jména jako Otto Chaloupka (VV), který je jedním z nejzadluženějších poslanců. Zajímavostí je, že právě jeho hlas může být právě posledním článkem nového klubu kolem Karolíny Peake.

Mezi ty, kteří se k Peake už přiklonili, je například Radim Vysloužil. Ten na hypotékách dlužil podle deníku Akutálně.cz už před vstupem do sněmovny 1,48 milionu korun. Jiný poslanec Jiří Rusnok dluží podle deníku Insider stále kolem 300 tisíc korun na leasingu, díky němuž si na prahu sněmovny nakoupil drahý vůz.

Věci veřejné nejsou jediní dlužníci. Schwarzenberg dluží 14 milionů

Otazník visí nad nejzadluženějším poslancem a ekonomickým expertem VV Michalem Babákem. Podle serveru je momentálně v Americe, ale i když je v Česku, o svých majetkových poměrech se nerad baví. „Podle majetkového přiznání za rok 2010 dlužil za nemovitosti 12,08 milionu korun a dalších 4,77 milionu firmám, kde působil (šlo prý o dary pro VV),“ doplňuje server Aktuálně.cz.

Poslanci Věcí veřejných nejsou samozřejmě jedinými dlužníky ve sněmovně. Řadí se k nim také Jeroným Tejc z ČSSD, předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura (ODS). V TOP 09 je rekordmanem její předseda Karel Schwarzenberg s 13,8 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…