Předposraní Babišovi novináři, ministerstvo zmatkářů, Babiš pobíhající v plášti. Útok, jaký jste od Bohuslava Sobotky ještě neviděli

25.11.2016 11:25

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se kvůli zmatkům kolem elektronické evidence tržeb znovu tvrdě opřel do svého ministra financí Andreje Babiše (ANO). Pěkně od plic napsal, co si o svém koaličním partnerovi myslí.

Předposraní Babišovi novináři, ministerstvo zmatkářů, Babiš pobíhající v plášti. Útok, jaký jste od Bohuslava Sobotky ještě neviděli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Bylo by to vlastně docela směšné, kdyby to nebylo tak smutné. Andrej Babiš strávil minulé měsíce tím, že při každé příležitosti poučoval soc. dem. ministry ve vládě, jak to mají dělat. Polepil republiku billboardy, kde tvrdil, jak ministerstvo financí funguje, protože ho řídí jako firmu. Teď se ukázalo, že je to spíše ministerstvo zmatkářů a chaotů,“ zahájil Sobotka na sociální síti Facebook. V posledních týdnech by podle předsedy vlády udělal Babiš líp, kdyby se opravdu staral o svůj resort a nepochodoval demonstrativně v doktorském plášti po nemocnicích, kde znovu a znovu útočil na končícího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD).

Aby toho nebylo málo, Babiš podle premiéra vytrvale odmítal jakékoli výjimky v projektu elektronické evidence tržeb. Šéf státní kasy tvrdil, že je třeba zajistit rovné podmínky pro všechny, což výjimky znemožňují.  Týden před ostrým startem EET však Babiš otáčí a chystá se do zákona včlenit výjimky pro drobné podnikatele a pro e-shopy. A premiér Sobotka zuří.

„Při každé příležitosti bojoval proti výjimkám u EET. Stavěl se do role nekompromisního bojovníka proti šedé ekonomice, který jde s EET za svým a na nikoho se neohlíží. V krajských volbách tak přesvědčil nejednoho levicového voliče, aby mu dal svůj hlas. A teď se diví, že ho lidi kritizují, když otočil s výjimkami o 180 stupňů. Jsem zvědav, kdy ministr Babiš začne tvrdit, že celé EET je podraz, který na něj připravila ČSSD a tradiční politické strany. Koneckonců, za změny v EET chce hlasovat dokonce s opozicí. S ODS a TOP 09. Asi mu nedošlo, že pravice chce EET zrušit, ne upravovat,“ pokračuje v kanonádě na svého vicepremiéra Sobotka.

Premiér proto chce od svého ministra financí slyšet, jak to s projektem EET, na kterém Babiš pracoval tři roky, bude dál?

„Po třech letech přípravy zákona teprve včera na MF s velkou slávou objevili, jak se platí v e-shopech, což dnes ví každé dítě školou povinné. Samozřejmě, že EET je v těchto případech bezhotovostních plateb zbytečnou komplikací, ale proč na to ministerstvo financí přišlo až teď a vystavuje se tak všeobecnému posměchu?“ ptá se premiér, jenž na závěr svého textu připojil i smajlíka. Smál se tomu, jak „skvěle“ to Babišovi šlape.

Jen pár hodin před tím Sobotka pálil do Lidových novin patřících Andreji Babišovi. LN totiž ocitovaly jen část výroku předsedy vlády o „strašné práci ministra financí Andreje Babiše".  Sobotka ve 140 znacích na sociální síti Twitter shrnul, co si myslí o Babišově práci v pozici šéfa státní kasy. „Strašná metoda práce min.financí Babiše. 7dní před startem EET přinese na koaliční radu další změny. Opravdu mají poplatníci tohle zapotřebí?“ Lidové noviny ovšem ocitovaly jen tu část, kde nepadá jméno jejich majitele.

„To jsou opravdu ze svého majitele tak "předposraní", že škrtají automaticky z textu všechno, co by ho nedejbože mohlo rozčílit? Asi nejsem sám, komu to připomíná autocenzuru, jaká tu fungovala před rokem 1989," rozčílil se premiér.

Premiér Sobotka doslova napsal:

Bylo by to vlastně docela směšné, kdyby to nebylo tak smutné. Andrej Babiš strávil minulé měsíce tím, že při každé příležitosti poučoval soc dem ministry ve vládě, jak to mají dělat. Polepil republiku bilboardy, kde tvrdil, jak ministerstvo financí funguje, protože ho řídí jako firmu. Teď se ukázalo, že je to spíše ministerstvo zmatkářů a chaotů. Místo aby běhal po nemocnicích v bílém plášti a kritizoval ministra zdravotnictví, měl se Andrej Babiš raději věnovat řízení vlastního ministerstva. Nemuselo to tak dopadnout.

Ale co víc. Při každé příležitosti bojoval proti výjimkám u EET. Stavěl se do role nekompromisního bojovníka proti šedé ekonomice, který jde s EET za svým a na nikoho se neohlíží. V krajských volbách tak přesvědčil nejednoho levicového voliče, aby mu dal svůj hlas. A teď se diví, že ho lidi kritizují, když otočil s výjimkami o 180 stupňů. Jsem zvědav, kdy ministr Babiš začne tvrdit, že celé EET je podraz, který na něj připravila ČSSD a tradiční politické strany. Koneckonců, změny v EET chce hlasovat dokonce s opozicí. S ODS a TOP 09. Asi mu nedošlo, že pravice chce EET zrušit, ne upravovat.

Ministr financí teď předkládá změny v zákonech, týkajících se EET a to pouhých 7 dní před jeho ostrým startem. Po třech letech přípravy zákona teprve včera na MF s velkou slávou objevili, jak se platí v e-shopech, což dnes ví každé dítě školou povinné. Samozřejmě, že EET je v těchto případech bezhotovostních plateb zbytečnou komplikací, ale proč na to ministerstvo financí přišlo až teď a vystavuje se tak všeobecnému posměchu? To je opravdu záhada. Nikdo se nemůže divit, že za této situace chci, aby ministr v pondělí vládu informoval o tom, čeho se ještě v souvislosti s realizací EET můžeme od MF dočkat. A nechápu, proč se tomu Andrej Babiš brání, vždyť všechno jde podle něj tak skvěle:)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…