Předseda Pirátů Bartoš: Nejsme jen strana pro IT magory

15.10.2017 10:54

Serveru Echo24.cz poskytl rozhovor adept na vstup do sněmovny, lídr Pirátů Ivan Bartoš. Podle něj jeho stranu média řadí mezi progresivní městské voliče i stoupence Tomia Okamury. Bartoš vysvětluje, že oni sami se považují za klasicky liberální stranu, která chce svobodu a otevřenost a je proti regulaci a progresivismu.

Předseda Pirátů Bartoš: Nejsme jen strana pro IT magory
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš

Ivan Bartoš sice žije v Praze, ale při výběru kraje, kde bude kandidovat, se rozhodl pro střední Čechy. Důvodem prý bylo to, že je to kraj, kde kandiduje Andrej Babiš. „Byl to jeden z důvodů, proč jsem si střední Čechy vybral. Středočeský kraj je důležitý i v přepočtu hlasů. Abychom se mohli dostat do sněmovny, jsou důležité výsledky ve čtyřech krajích: Praze, středních Čechách, na jižní Moravě a v Moravskoslezském kraji. V Praze, myslím, ti naši kluci odvádějí na magistrátu v opozici dobrou práci a jsou vidět,“ zdůvodnil své rozhodnutí lídr Pirátů.
 
Uvolňování ekonomiky není prý pro Piráty tím nejpodstatnějším, ačkoliv mají silný ekonomický program. Na otázku, zda cílí na progresivisty, kteří chtějí měnit svět, nebo spíš na lidi, kteří mají pocit, že jim naopak stát a byrokracie příliš zasahují do života, odpověděl, že Piráti mají sociální cítění a kvalita se podle nich neměří penězi. „Piráti nejsou žádní technokraté ani IT geeci posedlí stahováním zdarma. Nejsme ani žádní slepí následovníci neviditelné ruky trhu. Jsme sociálně vnímaví. Umíme s lidmi komunikovat. Proto je, myslím, taky přitahujeme,“ dodal Bartoš.
 
Lídr Pirátů se také domnívá, že za poslední roky je u nich vidět i značný posun ku předu. My jsme samozřejmě na začátku měli jedinou platformu, jíž byl internet. „Před těmi devíti lety, když jsme začínali, byl doménou mladší generace. Dnes už ho běžně používají lidé jako moji rodiče, kterým je sedmdesát. Díky tomu, že se nám postupně podařilo dostat se i do velkých médií, oslovujeme výrazně širší vrstvy voličů,“ upřesnil Bartoš s tím, že vnímat Piráty jako stranu pro mladé je přežitek. 
 
Tradiční politické strany podle Bartoše velmi často neumějí oslovit nejen mladé, ale ani starší generaci, i přestože se snaží politici působit moderně a být vtipní na sociálních sítích. „Je to pořád ta stará politika těch starých hesel. Parametrické změny. Výše HDP. Zkoušejí na lidi pořád to stejné, co už jednou kdysi uspělo,“ dodal Bartoš. Podle lídra Pirátů si prý většina politiků myslí, že se lidé nijak nevyvíjejí, a v tom dělají velikou chybu. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…