Předsedkyně TOPky pro PL: Zavřít obchodní centra jsme navrhovali už v týdnu

14.03.2020 11:33

Řada politiků, institucí i místních samospráv vydání prohlášení k aktuální situaci týkající se koronaviru. Jednou z nich je také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předsedkyně TOPky pro PL: Zavřít obchodní centra jsme navrhovali už v týdnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Ta uvedla, šíření viru je teď potřeba zabránit za každou cenu. „Chaotické vydávání vládních nařízení v noci, jen několik hodin před jejich uvedením v platnost, nepomůže nikomu. Jen to vyvolá mezi lidmi zbytečný chaos. Zvláště jde-li o tak zásadní pokyn, jako je uzavření restaurací i menších obchodů,“ míní šéfka opoziční TOPky.

Kvůli zamezení možné nákaze novým koronavirem se neotevřou obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerii, benzinových pump a některých dalších. Vláda v noci na základě nouzového stavu rozhodla také o uzavření všech restaurací, pivnic, barů a podobných zařízení s výjimkou například závodního stravování. Opatření platí od dnešních 06:00 do 24. března do 06:00.

„Zavřít obchodní centra jsme navrhovali už v týdnu. Ovšem malé obchody v každém menším městě mohly zůstat otevřené. Jejich vliv na šíření viru je minimální a opatření pro jejich provozovatele může být naprosto likvidační. Život v menších obcích je bez malých obchodů nepředstavitelný.  Jejich provozovatelé je nutné ochránit před krachem,“ dodává Pekarová Adamová.

Nejzásadnější podle slov političky zůstává počet testování a ochranné pomůcky pro zdravotníky a další potřebný personál.

Dodejme, že obchody a restaurace vláda zavřela podle nynějšího usnesení do úterý 24. března do 06:00. Restaurace se měly podle dřívějšího verdiktu zavírat vždy jen mezi 20:00 a 06:00. Podle čerstvého rozhodnutí tedy budou zavřené zcela. Zákaz se ale nevztahuje na prodej mimo provozovny, tedy třeba na provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo na prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny, píše se v usnesení vlády.

Už od úterního večera jsou zakázána divadelní, hudební a filmová představení a další umělecké, sportovní a náboženské akce s předpokládanou účastí nad 100 lidí. Od pátku restrikce veřejných i soukromých akcí přitvrdila, povolená účast klesla na 30 lidí. Zákaz se týká i trhů, poutí, slavností nebo ochutnávek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

4:40 „Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými …