Předsedou vědecké rady ÚSTR je švýcarský historik Portmann

12.06.2013 17:55

Předsedou nové vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se dnes stal švýcarský historik Adrian Portmann, místopředsedkyní byla zvolena francouzská historička Muriel Blaiveová. ČTK o tom informoval mluvčí ústavu Pavel Ryjáček.

Předsedou vědecké rady ÚSTR je švýcarský historik Portmann
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

"Členové vědecké rady se shodli, že v čele mají být osobnosti ze zahraničí, s určitým odstupem, nezatížené - takové, které by nikdo nemohl podezírat z politické hry," sdělil Ryjáček, podle něhož se neveřejného zasedání účastní 11 z 15 členů vědecké rady, kteří se tak mohou vzájemně poznat.

Nestranné zkoumání doby komunismu a nacismu

Předchozí osazenstvo vědecké rady odešlo na protest proti odvolání tehdejšího ředitele Daniela Hermana a nástupu nové ředitelky Pavly Foglové. Tyto kroky kritizovali i někteří politici včetně premiéra Petra Nečase (ODS). Zastánci odvolání Hermana argumentovali tím, že ústav pod jeho vedením nefungoval tak, jak by měl.

Vědecká rada instituce, která má nestranně zkoumat dobu komunismu a nacismu, je poradní platformou pro výzkum, členy na návrh ředitele ÚSTR schvaluje hlavní rada instituce. Pět z jejích šesti členů je také přítomno dnešnímu zasedání.

Adrian Portmann (von Arburg) je osmatřicetiletý švýcarský historik dlouhodobě působící v ČR, kde se věnuje dějinám migrací, především vysídlení Němců z českého pohraničí. Vystudoval historii, politologii a balkánská studia ve švýcarském Bernu, ve Vídni a v Praze a v současnosti přednáší historii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Muriel Blaiveová je historička narozená v roce 1969, která se dlouhodobě věnuje českým a československým dějinám. Před třemi lety se ucházela o ředitelské křeslo v ÚSTR a v současnosti působí v Institutu Ludwiga Boltzmanna ve Vídni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…