Wollner se rozepsal: Nevzali mě do ÚSTR. Báli se kvůli kauze z Lidic

21.04.2024 18:09 | Monitoring

Bývalý redaktor pořadu České televize Reportéři ČT a nynější redaktor Fórum 24 Marek Wollner dokázal spojit informaci o skonu zpěváka Josefa Laufera a vlastní zklamání, že ho po skandálním odchodu z televize odmítli zaměstnat v Ústavu pro studium totalitních režimů. Důvodem prý byl strach z radního Eduarda Stehlíka, historika, který se pozastavoval nad svéráznou prací Wollnerova týmu s dějinami v kauze „udavačka z Lidic“.

Wollner se rozepsal: Nevzali mě do ÚSTR. Báli se kvůli kauze z Lidic
Foto: Facebookový profil Nory Fridrichové
Popisek: Nora Fridrichová a Marek Wollner

Marek Wollner nejprve komentoval smrt zpěváka Josefa Laufera optikou jeho písně Dopis Svobodné Evropě. O ní tvrdil, že se k ní dostal exkluzivně při natáčení reportáže, ačkoliv je všeobecně známa a volně dostupná na internetu.

Já totiž při natáčení reportáže do televize kdysi dostal od zvukaře z rozhlasu jeho šílenou nahrávku o Svobodné Evropě, která byla tak nechutná, že to bylo moc i na tehdejší propagandu a musela se po týdnu stáhnout z vysílání, upadla v zapomnění a ten zvukař ji u sebe celou dobu opatroval jako oko v hlavě,“ líčil někdejší šéfreportér.

Každopádně to vypovídá o tý šílený době, kdy bouráci s hlasem jako zvon jako byl hvězda pan Josef musí (nebo nemusí) dělat takový psí kusy, aby si zachránili kariéru,“ připsal. Pod příspěvkem se rozvinula diskuse, že Laufer tu píseň nazpívat nemusel a mohl se zachovat jako hrdina.

A tato debata přiměla Marka Wollnera k příspěvku na téma hrdinství.

„Poslouchejte, co vám teďka řeknu o našem domácím hrdinství,“ začal Wollner své vyprávění. A pokračoval popisem toho, co se dělo po jeho loňském vyhazovu z České televize. O něm aktuálně vydává knihu s názvem Reportér na odstřel.

„Když jsem se loni v létě potácel a hledal smysl bytí, nabídla mi pomoc kamarádka Monika Pajerová, členka rady ÚSTR, a kolega Petr Hlaváček, tamní sekční šéf,“ popsal Wollner.

V Ústavu pro studium totalitních režimů chtěl pracovat v sekci vzdělávání, kterou vedl právě Petr Havlíček. „Věděl jsem, že nejsem tak blbej, abych nezvládl práci pro novinářského eléva v sekci vzdělávání, kterou Petr šéfuje, napsal motivační dopis, přišel na konkurz a snad působil celkem rozumně,“ pokusil popsal výběrové řízení Marek Wollner.

Na novou práci se prý těšil. „Potřeboval jsem změnu, protože jsem zjistil, že když spadnete z věžáku z desátého patra, možná se snažíte vstát a běžet, jako by se nic nestalo, ale ono to nějak nejde, nohy neslouží,“ zkonstatoval.

Jenže nakonec na pozici nebyl vybrán. „I přes velká očekávání a pomoc dobrých duší, vedení mě odmítlo,“ popsal výsledek svými slovy.

A následně se rozepsal, proč byl odmítnut. A hlavní kvůli komu. Jednalo se totiž o kauzu Lidice, kterou Wollnerův pořad otevřel. „Vedení si to nechtělo rozházet s historikem Eduardem Stehlíkem, předsedou rady, který se stal předním kritikem reportáže Mirka Petráčka o lidické židovce, na kterou dějiny zapomněly a objevil ji pro svět Vojtěch Kyncl; my jsme o její existenci vysílali v Reportérech ČT,“ začal se Wollner ubírat k pointě.

Kauzu popsal po svém: „Ať si o té kauze myslíte cokoli, v reportáži neshledal žádný orgán sebemenší chybu, bombardovala ji Hana Lipovská, Matocha, Parláče, hnutí ANO, Hrad a podobní vlastenci, u nichž si pan Stehlík udělal velké oko,“ ukazoval na diskusi kolem reportáže.

Reportáž Wollnerova pořadu v České televizi stála zcela na tvrzení historika Vojtěcha Kyncla, který tvrdí, že Lidice byly označené jako cíl, kvůli udání české Alžběty Doležalové, jež nahlásila německému gestapu svou podnájemnici židovského původu Štěpánku Mikešovou. Kvůli tomu prý byly Lidice označené jako cíl likvidace jako odplata za atentát na zastupujícího protektora Reinharda Heydricha za heydrichiády.

Kauza vedla k rozkolu mezi přeživšími a Památníkem Lidice, který se ke Kynclově výkladu dějin přiklonil. Na to konto došlo k personálnímu otřesu v Památníku Lidice. Do čela Památníku se dostal Eduard Stehlík, který inicioval vypracování nezávislé studie k tématu. Ta došla k jednoznačnému výsledku. Kynclova verze je nesmysl. Nesmysl je tedy i reportáž z dílny Marka Wollnera.

Kauza se dost hlasitě projednávala i na Radě ČT, kde se proti reportáži postavilo hned několik radních a Wollner svého podřízeného hájil.

Smutnou dohrou kauzy byla smrt paní Marie Šupíkové, jejíž maminka byla z udání nařčena. Pamětnice lidické tragédie hovořila o velkém psychickém traumatu a přání, aby se dočkala očištění své rodiny, což se nepodařilo.

„Připadalo mi na tom nejlepší, že srdce v kalhotách má vedení instituce, která ukazuje zločiny komunismu a jiných totalit a pečuje o památku hrdinů, kteří se nebáli riskovat životy a často za to krutě zaplatili. Tolik o našem hrdinství v realitě a praxi,“ napsal k tomu na Facebooku Marek Wollner. „Tolik na okraj k Lauferovi,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hůe, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHůe , 21.04.2024 18:56:40
Forum 24 je přesně ten ten chlívek do kterého Wollner už léta patřil! I v prolhané ČT byl nepoužitelný!

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…