Předsedou zastupitelů ANO v Praze je poslanec Patrik Nacher, ne Stuchlík

08.10.2018 12:38

Předsedou zastupitelského klubu ANO v pražském zastupitelstvu se stal poslanec a zastupitel Patrik Nacher. Na dnešním ustavujícím zasedání o tom rozhodl zastupitelský klub ANO, píše ČTK.

Předsedou zastupitelů ANO v Praze je poslanec Patrik Nacher, ne Stuchlík
Foto: JK
Popisek: Patrik Nacher

Klub rovněž rozhodl, že bude vyjednávat o možné koalici s ostatními stranami, které se do zastupitelstva dostaly. ANO skončilo na pátém místě, v 65členném zastupitelstvu má 12 mandátů.

„My jsme dnes vedli debatu o fungování klubu. Jsme rozděleni přesně napůl, šest nových a šest původních zastupitelů, což je zajímavý mix. Přijali jsme první usnesení, kdy jsme jednomyslně podpořili krajské vedení ANO. Bavili jsme se i o tom, že jsme připraveni a vyjednavači mají mandát hovořit s ostatními partnery podle toho, jak budeme vyzváni,“ řekl Nacher.

Podle lídra kandidátky Petra Stuchlíka je klub jednotný a volební výsledek vnímá jako neúspěch. „My víme, že ne vše se povedlo, ten volební výsledek není pro nás úspěchem, je to výrazně pod naše očekávání. Nyní analyzujeme situaci a vnímáme, že ANO v Praze nějak dopadlo. Musíme vědět proč, ale dejte nám ještě chvíli čas,“ řekl Stuchlík. Předseda ANO Andrej Babiš, který před volbami označil úspěch v Praze za prioritu, po volbách prohlásil, že hnutí by prospělo být v Praze v opozici.

Vyjednavači ANO se dnes odpoledne sejdou s Piráty, kteří skončili ve volbách druzí za vítěznou ODS. „Piráti nás pozvali k jednání, my jsme v očekávání a uvidíme, s čím přijdou, a na to budeme reagovat,“ řekl Stuchlík.

Kromě magistrátu budou zástupci ANO jednat rovněž o koalicích na radnicích městských částí. „Městské části mají mandát vyjednávat si své vlastní koalice. My (vedení pražského ANO) jsme jim k dispozici, co se týká jakéhosi poradního hlasu a pomoci v jednání,“ řekl předseda pražské ANO Jan Říčař. ANO se již domluvilo na koalici v Praze 13 a to s ODS a koalicí KDU-ČSL a STAN.

Volby v Praze vyhrála ODS se ziskem 17,87 procenta hlasů a obsadila 14 míst. Piráti se umístili druzí se ziskem 17,1 procenta a mají 13 mandátů. Praha Sobě získala 16,6 procenta a rovněž 13 mandátů, stejný počet křesel má i TOP 09 a STAN se ziskem 16,3 procenta hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…