Předsedové vlád ČR, Slovenska a Rakouska budou jednat v Brně

11.06.2017 9:29

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude za dva týdny v Brně jednat se svým slovenským protějškem Robertem Ficem a s rakouským spolkovým kancléřem Christianem Kernem. Diskutovat by v rámci tzv. slavkovského formátu měli například o společném pracovním plánu, ale také o aktuálních otázkách zahraniční politiky. Uvádí to materiál, který ve středu projedná vláda, píše ČTK.

Předsedové vlád ČR, Slovenska a Rakouska budou jednat v Brně
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Formát spolupráce mezi Českem, Rakouskem a Slovenskem byl zřízen v lednu 2015 ve Slavkově u Brna přijetím tzv. slavkovské deklarace. Za cíl má přinést novou dynamiku do spolupráce tří sousedů a hledat společná témata regionálního i evropského charakteru. V zájmu dlouhodobého udržení spolupráce mají probíhat opakovaná setkání. V současnosti slavkovskému formátu předsedá Slovensko, od července přebírají tuto roli Rakušané.

Na brněnském setkání, které proběhne ve čtvrtek 22. června krátce před summitem Evropské rady v Bruselu, budou předsedové vlád diskutovat o rámcovém pracovním plánu. Ten by měl být osnovou slavkovské spolupráce a byl navržen národními koordinátory všech tří zemí. „Rámcový plán je pro rok 2017 postaven na pěti pilířích: doprava, energetika, duální vzdělávání, Průmysl 4.0 a záležitosti Evropské unie,“ uvádí materiál pro ministry, který má ČTK k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…