Představte si: Z Tálibánu se odtrhla skupina, která žádá lidská práva a rovnost pro ženy

10.11.2015 14:51

V jedné z nejproslulejších teroristických organizací na světě došlo ke zcela zásadnímu zlomu. Tálibán zažívá svoji největší krizi, během které se od něj odštěpila frakce, jež hlásá rovnost žen a volá po míru. A podle Washington Post se právě tato část organizace těší velké podpoře některých vysoce postavených představitelů Tálibánu.

Představte si: Z Tálibánu se odtrhla skupina, která žádá lidská práva a rovnost pro ženy
Foto: Archiv PB
Popisek: Zajatci

Tuto neděli se objevilo prohlášení, na kterém jedna frakce teroristické organizace Tálibán tvrdí, že je připravena podniknout mírové jednání s afghánskou vládou. Pokud to myslí vážně, jedná se o velký názorový rozkol v samotné organizaci.

„Uvědomili jsme si, že v islámském systému musí být všechna práva lidských bytostí – jak mužů tak i žen – stoprocentně zahrnuta,“ řekl Abdul Manan Niazi, zástupce vedení odtrhnuvší se skupiny.

Ta o sobě dala poprvé znát minulý týden na sjezdu bojovníků Tálibánu v afghánské provincii Farah, když zvolila za svého vůdce Mohameda Rasúla, bývalého tálibánského guvernéra. Zatím není známo, jak velké podpoře se hnutí těší, jedná se však o přímou konkurenci současnému vůdci Akhtaru Mohamedu Mansúrovi, který se do čela Tálibánu dostal letos v létě.

Ve skutečnosti se však jedná o pokračující trend dělení již tak rozštěpené organizace. Někteří velitelé se od Tálibánu odpojili za účelem vlastního zisku, jiní se přidali k Islámskému státu. Spousta příslušníků organizace však nesouhlasí s Mansúrovým rychlým nástupem k moci a je to poznat na vzrůstajícím napětí ve skupině. Mnozí jsou údajně přesvědčeni, že se Mansúr chopil moci za účelem osobního prospěchu.

Celý text zde

Tato nová frakce je však údajně první „formální rozdělení“ organizace od počátku její existence. Bývalý guvernér provincií Farah a Nimroz, Mohamed Rasúl, byl údajně blízký původnímu vůdci celé organizace Mohamedu Omarovi, jenž zemřel před dvěma lety.

Část organizace pod vedením Rasúla se v neděli rozhodla ukázat vlídnější tvář než jakou má hlavní vedení Tálibánu. V rozhovoru pro BBC se Niazi vyjádřil, že za smrtí bývalého vůdce Omara stojí právě Mohamed Mansúr. Zároveň se také dovolával skončení bojů mezi všemi Afghánci a uvedl, že jeho „skupina neschvaluje sebevražedné atentáty ani jiné útoky na afghánskou armádu a veřejnost.“

Sdělil také, že již neprahnou po pomstě. „Ohlašueme všem Afgháncům, že toho bylo dost a je na čase přestat zabíjet naše afghánské bratry,“ řekl Niazi. „Pojďme zjistit kdo je zdrojem války v Afghánistánu, odkud plyne a jak ji zabránit,“ dodal.

Zároveň však uvedl, že veškeré mírové diskuse mohou probíhat až ve chvíli, kdy na afghánském území nebudou žádné jednotky USA. Během posledních tří dnů však údajně došlo k několika nouzovým jednáním a vedení frakce se rozhodlo, že je na čase získat více stoupenců a pořádat více takových shromáždění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…