Překladatel pro Hlas Ruska: Možná to nebyl obyčejný výbuch plynu...

29.04.2013 17:00

Zpráva o silném výbuchu v Praze se okamžitě dostala i do Moskvy a hned se objevila spousta otázek. I proto redakce Hlasu Ruska požádala o odpověď na některé z nich známého překladatele ruské literatury Milana Dvořáka. Ten připustil, že by mohlo jít i o teroristický čin.

Překladatel pro Hlas Ruska: Možná to nebyl obyčejný výbuch plynu...
Foto: MHMP
Popisek: Výbuch plynu v Divadelní ulici v Praze

„Není to dlouho, co byl nalezen nějaký podezřelý předmět nedaleko místa dnešního výbuchu. Nikdo ale nepojal žádné podezření, protože to nebyla výbušnina. A teď se tedy oficiální verze o teroristickém činu, která mimochodem napadla prakticky každého, nevyslovuje. Předpokládá se, že šlo o výbuch plynu. Stalo se to v centru Prahy, nedaleko hlavního českého divadla – Národního, u budovy Akademie věd. A právě ta byla poškozena. Pokud jde o zraněné, do dvou pražských nemocnic bylo převezeno asi 40 lidí. Stav čtyř z nich je těžký, mnozí mají zlomeniny. Stav nikoho z nich ale není kritický a smrt nikomu nehrozí. I když trosky se teprve rozebírají. Vyslovuje se předpoklad, že pod troskami může ještě někdo být,“ uvedl překladatel Milan Dvořák pro Hlas Ruska.

Připomněl také, že ještě v pondělí odpoledne existovaly obavy, že může dojít k dalšímu výbuchu. Ale jen v tom případě, že se potvrdí verze o výbuchu plynu.

„Třeba nechtějí zneklidňovat lidi, vždyť se ještě nevzpamatovali z bostonské tragédie…Právě proto jsem začal nejdřív mluvit o tom, že nedávno byl nedaleko tohoto místa nalezen podezřelý předmět. A přestože to byl tenkrát poplach planý, každého hned napadlo, že v Praze byl spáchán teroristický čin,“ řekl dále Milan Dvořák pro ruský server.

I v minulosti Prahu teroristické útoky nemíjely

Připomněl pak i to, že v Praze k podobným incidentům v minulosti také docházelo.

„Na začátku 90 let došlo v Praze k několika výbuchům. Byli i ranění, nikdo naštěstí nezahynul. A tehdy bylo skutečně stanoveno, že šlo o zločin – o teroristický čin. Ale pachatele, který umístil bombu na historickém místě Prahy, na Staroměstském náměstí, se najít nepodařilo. Mezi zraněnými byl tehdy jeden cizinec. Na to se ale nějak pozapomnělo, už je to tak dávno. Praha v tomto smyslu připadá všem jako poměrně bezpečné město,“ uzavřel Dvořák.

Dům byl v dobrém stavu, před měsícem tam probíhala revize

Dům na pražském Smetanově nábřeží byl před ničivým výbuchem plynu v dobrém stavu a nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl nastat jakýkoli problém. Tvrdí to majitel budovy, státní podnik Řízení letového provozu. Pracovníci Metrostavu proto nyní dům zajišťují, aby zabránili jeho zřícení.

"Budova byla ve velmi dobrém technickém stavu. Měla všechny revize, které ze zákona musí mít, a v současné době tam neprobíhaly žádné práce na rozvodech plynu," řekl pro server iDNES.cz mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Nečas trvá na svém - nešlo o teroristický čin

Ačkoli podobné spekulace a otázky předložila v průběhu odpoledne i další zahraniční a ruská média, v pondělí v podvečer se k celé události opět vyjádřil premiér Petr Nečas na mimořádné tiskové konferenci.

Podle něj ukazují všechny dosavadní informace na to, že dnešní výbuch domu v centru Prahy nebyl teroristickým činem. Potvrdil mu to prý i ředitel Bezpečností informační služby (BIS) Jiří Lang.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…