Premiér Babiš v USA jednal o prohloubení spolupráce u umělé inteligence

06.03.2019 22:10

Premiér Andrej Babiš se dohodl na prohloubení spolupráce Marylandské univerzity s českými institucemi v oblasti umělé inteligence. Univerzita už nyní spolupracuje s pražským ČVUT. Podle Babiše by spolupráce s americkou univerzitou mohla pomoci tomu, aby v Česku vzniklo jedno z evropských středisek pro vývoj umělé inteligence.

Premiér Babiš v USA jednal o prohloubení spolupráce u umělé inteligence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Na základě této návštěvy jsme se domluvili na návštěvě těchto institucí v Čechách, abychom navázali ještě větší spolupráci,“ řekl Babiš po setkání s představiteli Marylandské univerzity. Podle něj by to posílilo spolupráci v této oblasti. S rozvojem umělé inteligence počítá i česká vládní strategie pro inovace.

„Chceme koordinovat s kolegou (místopředsedou Rady pro vědu, výzkum a inovace Karlem) Havlíčkem všechny aktivity v rámci umělé inteligence, které nejsou koncentrované,“ uvedl Babiš. Podle něj by tak v Praze mohlo vzniknout národní centrum, ve kterém by se na vývoji umělé inteligence pracovalo a které by mohlo být jedním z hlavních podobných středisek v Evropské unii. V současnosti se podle Babiše zabývá vývojem umělé inteligence zhruba tisíc českých vědců.

Umělou inteligenci Babiš považuje za jedno z klíčových témat rozvoje země. „Umělá inteligence je o spolupráci robotů s člověkem, nahrazování člověka stroji, to je samozřejmě i budoucnost některých problémů, které máme i v Evropě,“ řekl Babiš. Zmínil se v této souvislosti například o řešení problému s nedostatkem řidičů autobusů.

Babiš se na Marylandské univerzitě seznámil s projekty autonomního řízení aut, robotů, kteří se sami učí, nebo analýzy zdravotního stavu prostřednictvím skenování obličeje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Strach poté, co mu Piráti zprznili Anděla Páně. 18 písmen

13:33 Jiří Strach poté, co mu Piráti zprznili Anděla Páně. 18 písmen

V novém volebním spotu se Piráti inspirovali pohádkou Jiřího Stracha Anděl Páně. Poslanec Jakub Mich…