Premiér Bettel zdůraznil význam diskuse mezi členskými zeměmi EU

10.05.2017 20:44

Pro Lucembursko je lepší Evropská unie s několika rychlostmi než Evropa, která stojí na místě. Po setkání s českým premiérem Sobotkou to dnes prohlásil jeho lucemburský hostitel Xavier Bettel. V Evropské unii je podle něj důležité navzájem diskutovat, píše ČTK.

Premiér Bettel zdůraznil význam diskuse mezi členskými zeměmi EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Proto prý vítá svolání summitu zemí Beneluxu, tedy Belgie, Nizozemska a Lucemburska a Visegrádské skupiny 19. června do Varšavy. Podle Bettela jsou totiž kroky některých zemí V4 v poslední době špatně pochopitelné.

„My jako Benelux, a ostatní členové EU, skutečně trošku nechápeme vývoj a jisté interpretace, které tyto země činí,“ prohlásil Bettel. Ve Varšavě bude právě k takové diskusi a pochopení příležitost i přes některá nepříjemná témata, která se dostanou na pořad jednání.

Evropská unie už řadu měsíců se znepokojením sleduje dění v Polsku, především okolo tamního ústavního soudu, a v Maďarsku s jeho problematickými zákony o vysokých školách a nevládních organizacích. Už loni v září se nechal lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn slyšet, že Budapešť si zaslouží vyloučení z Evropské unie, neboť prý podkopává základní hodnoty bloku. Šlo ale o ojedinělý názor, který ve skupině V4 mnozí kritizovali.

Podle Bettela nebude EU schopná společně postupovat kupředu, pokud nedokáže společně diskutovat.

Sobotka dnes připomněl, že myšlenku setkání zemí Beneluxu a V4 inicioval on v době českého předsednictví ve Visegrádské skupině, v níž jsou ještě Slovensko, Maďarsko a Polsko. Nadcházející varšavský summit má za důležité a symbolické setkání kvůli snaze o soudržnou Evropu. „Kdy budeme všichni u jednacího stolu a budeme se podílet na společné budoucnosti. Budeme se na něm podílet tím, že budeme hledat dohodu, že budeme hledat vyvážený kompromis, tak abychom zohlednili národní zájmy i potřebu fungování evropské spolupráce,“ prohlásil předseda české vlády.

Se Sobotkou dnes Bettel probíral také chystaný britský odchod z Evropské unie, hovořili též o migraci. Lucemburčan před novináři podotkl, že země by měly respektovat uzavřené dohody o přerozdělování migrantů. Česko patří mezi ty státy EU, které vůči nim od začátku protestovaly a nejeví příliš ochoty žadatele o azyl z Itálie a Řecka přebírat. Shodou okolností se dnes u unijního soudu v Lucemburku konalo veřejné jednání ke slovenské a maďarské stížnosti na toto rozhodnutí ze září 2015.

Český premiér také novináře upozornil, že letos je to 95 let od navázání vzájemných diplomatických vztahů a také po 16 letech první oficiální návštěva předsedy vlády v Lucembursku.

Zlepšení vzájemných vztahů v posledních letech pomohly i loňské oslavy 700 let od narození Karla IV.

Podle Sobotky existují možnosti zlepšení hospodářské spolupráce, například pokud jde o ekologické technologie, obnovitelné zdroje energie, informační technologie či perspektivní odvětví kosmických a satelitních technologií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…