Premiér Sobotka navštívil české vojáky na irácké základně Balad

27.08.2017 20:49

S českými vojáky, kteří cvičí své irácké kolegy v pilotování a údržbě českých bitevníků L-159 ALCA, se dnes na základně Balad severně od Bagdádu na závěr své dvoudenní návštěvy Iráku setkal premiér Bohuslav Sobotka. Iráčtí piloti na českých strojích vzlétli do bojů s radikály z Islámského státu (IS) dosud více než stopadesátkrát a zaútočili na zhruba pět set cílů, připomíná ČTK.

Premiér Sobotka navštívil české vojáky na irácké základně Balad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Řada z nich v poslední době byla ve městě Tall Afar, které dnes irácké vládní síly označily za dobyté.

„Slyším slova chvály na náš vojenský podpůrný tým... Pomáhají tady na místě také technici z Aera Vodochody. Takže si myslím, že je to výborná vizitka pro Českou republiku a samozřejmě pragmaticky vzato také dobrá reklama pro naše zbrojovky, pro naše potenciální další dodávky obranného průmyslu pro iráckou armádu,“ řekl Sobotka.

Zhruba tři desítky českých vojáků pomáhají osmi pilotům, kteří létají s českými bitevníky L-159 ALCA do boje proti radikálům z IS, i technikům, kteří se o stroje starají. Irák koupil ze zásob české armády přes firmu Aero Vodochody dvanáct letounů. Na základně Balad je jich v současnosti deset. Jeden stroj je nyní na generální opravě v Česku a na jednom se v Česku cvičí čtyři iráčtí piloti.

Čeští vojáci by se měli na výcviku na základě Balad podílet přinejmenším do konce prosince příštího roku. Většina kontingentu je složena z příslušníků 21. základny letectva Čáslav.

Sobotka se na základně Balad setkal kromě českých vojáků také s velitelem iráckého letectva Hamídem Anvarem, který premiérovi mimo jiné řekl, že české letouny L-159 bude irácká armáda používat do „posledního muže“, aby mohla bránit svou zemi. Česky pohovořil předseda vlády na základně se starším iráckým vojákem, který na konci osmdesátých let studoval v Brně.

Kromě leteckého výcvikového týmu v Iráku působí v rámci mezinárodní mise také pět českých policistů, kteří pomáhají s výcvikem místních kolegů. V září se k nim připojí čtyři odborníci z řad české vojenské policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…