Premiér Sobotka odlétá do Jižní Koreje získávat investice

23.02.2015 12:14

Premiér Bohuslav Sobotka odletí dnes večer SEČ do Jižní Koreje na jednu ze svých nejvýznamnějších letošních zahraničních cest. Korejská republika se loni zařadila mezi největší investory v ČR a právě hospodářská spolupráce, získávání investic a vytvoření nových pracovních míst má podle úřadu české vlády patřit k hlavním cílům návštěvy. Na programu má premiér mimo jiné prohlídku automobilky Hyundai, závodu na výrobu pneumatik Nexen Tire a továrny strojírenské skupiny Doosan, která koupila plzeňskou Škodu Power. Sejde se také s prezidentkou Korejské republiky Pak Kun-hje i s předsedou jihokorejského parlamentu. Informuje o tom ČTK.

Premiér Sobotka odlétá do Jižní Koreje získávat investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotkova cesta, která je plánována do pátku 27. února, bude první návštěvou českého premiéra v Korejské republice po čtrnácti letech. Naposledy navštívil Jižní Koreu ve funkci předsedy vlády Miloš Zeman v roce 2001. 
    
Vzhledem k délce letu, který potrvá přes deset hodin, a k osmihodinovému časovému posunu mezi Prahou a Soulem, začíná oficiální program předsedy české vlády až ve středu místního času (v noci na středu SEČ). Po zahájení podnikatelského fóra a investičního semináře v Soulu se česká vládní delegace přesune do přísně střeženého Korejského demilitarizovaného pásma, které tvoří hranici Jižní Koreje s nepřátelskou komunistickou KLDR. Nárazníková zóna byla stanovena dohodou o příměří, která v roce 1953 ukončila tříletou korejskou válku. Na programu české delegace je i návštěva Pchanmundžomu, tedy místa, kde se klid zbraní podepisoval. V metropoli Soulu se ve středu premiér Sobotka ještě sejde s předsedou korejského Národního shromáždění Čong Ui-hwou a v Českém centru otevře výstavu figurální kresby. 
    
Hlavním bodem premiérova čtvrtečního programu je setkání s prezidentkou Pak Kun-hje v prezidentském sídle zvaném Modrý dům (Blue House) v Soulu. Po skončení summitu odletí česká delegace do druhého největšího korejského města Pusanu, které se nachází na jihu Korejského poloostrova. Tam se český premiér setká s guvernérem provincie. 
    
Pátek bude vyhrazen ekonomickým jednáním. Během dne předseda české vlády zavítá do automobilového závodu Hyundai a do továrny na výrobu pneumatik Nexen Tire. Tyto firmy připravují v České republice investice v objemu zhruba 27 miliard korun, díky nimž se v ČR vytvoří více než 1900 pracovních míst. Premiér se podívá i do strojírenského závodu společnosti Doosan Industries, která v roce 2009 koupila plzeňskou Škodu Power, jež je nyní jedním z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín. 
    
K hlavním tématům návštěvy má patřit i spolupráce v oblasti vědy a výzkumu, energetika a posilování cestovního ruchu. Ten již nyní podporuje fakt, že mezi Prahou a Soulem funguje přímá letecká linka a že korejské aerolinie Korean Air vlastní 44procentní podíl v ČSA. 
    
Ve vládní delegaci bude mimo jiné ministr dopravy Dan Ťok a rovněž náměstci ministrů obrany, zahraničních věcí, průmyslu a obchodu a náměstkyně ministryně pro místní rozvoj. S vládní delegací poletí i podnikatelská mise organizovaná Hospodářskou komorou České republiky. Jejími členy budou i představitelé výzkumných institucí a univerzitních pracovišť. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…