Premiér navrhl Stropnickému nového náměstka. Je jím syn herce Landovského

08.01.2015 20:25

Novým náměstkem ministra obrany za sociální demokracii by se měl stát Jakub Landovský. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jej navrhl ministrovi obrany Martinu Stropnickému (ANO). Ministerský předseda to dnes uvedl na dotaz ČTK. Na ministerstvu se také od začátku roku změnila struktura resortu.

Premiér navrhl Stropnickému nového náměstka. Je jím syn herce Landovského
Foto: archiv red
Popisek: Lukáš Rázl a Jakub Landovský

Místo sociálnědemokratického náměstka na ministerstvu obrany se uvolnilo na konci října, když tehdejší náměstek pro veřejnou diplomacii Jakub Kulhánek odešel na žádost Sobotky na ministerstvo zahraničí. Právě Kulhánkovi přitom Landovský v minulosti radil.

"Navrhl jsem panu Stropnickému pana Landovského, který působil jako poradce pana Kulhánka," napsal dnes Sobotka ČTK. Podle informací ČTK by se ministr obrany měl v nejbližší době s Landovským sejít. Landovský, který je synem herce a disidenta Pavla Landovského, by měl v resortu působit jako jeden z maximálně dvou takzvaných politických náměstků.

Na ministerstvu se od začátku roku v souvislosti se změnami vyplývajícími ze služebního zákona změnila struktura resortu. Dosavadní státní tajemník Daniel Koštoval se stal náměstkem pro řízení sekce obranné politiky a strategie, což měl podle mluvčího ministerstva Jana Pejška v popisu práce i dosud. Kromě toho měl také na starosti personální otázky resortu. Za ně nyní odpovídá nový státní tajemník Petr Vančura, který dosud vedl personální sekci.

Ministerstvo má od začátku ledna také nového náměstka pro řízení sekce dozoru a kontroly. Stal se jím Antonín Rada, který dosud vedl Inspekci ministra obrany. Náměstkyní se také stala Alena Netolická, která dosud vedla legislativní a právní sekci pouze jako sekční šéfka.

Dnešní Hospodářské noviny uvedly, že ministerstva nemají v plánu vypisovat na místa státních tajemníků výběrová řízení, i když jim to služební zákon přikazuje. Podobnou praxi odmítl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Výběrová řízení budou na všech ministerstvech. Funkci státního tajemníka nelze obsadit jinak než výběrovým řízením. To vyhlašuje příslušný resortní ministr a náměstek ministra vnitra pro státní službu," napsal Sobotka.

Výběrové řízení nemá podle Hospodářských novin v plánu vypisovat právě třeba ministerstvo obrany. Pejšek to odmítl, výběrové řízení na státního tajemníka prý resort vypíše. Čeká nyní, až bude vybrán náměstek ministra vnitra pro státní službu. Ten by měl následně vypsal výběrová řízení na státní tajemníky na jednotlivých ministerstvech. Do něj se bude moct na obraně přihlásit i Vančura a svůj post případně obhájit, řekl Pejšek. Vítěz pak vypíše výběrová řízení na všechny zbylé náměstky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …