Prestižní časopis vysvětluje, proč Američané tak nesnáší Rusy

03.05.2015 8:39

Server Foreign Affairs uveřejnil text, v němž se praví, že jsou občané Spojených států možná až příliš ovlivněni Hollywoodem, když hodnotí Rusko. Vzpomeňme např. na filmy s agentem 007 Jamesem Bondem. I na jejich základě by si někteří lidé mohli říci, že z Moskvy přichází zlo od časů Leninových až dodnes.

Prestižní časopis vysvětluje, proč Američané tak nesnáší Rusy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

V hollywoodských filmech jen málo kdy uvidíte Rusy jako kladné hrdiny, pokud tedy nejde o hrdiny např. z děl Lva Nikolajeviče Tolstého. Rusové představují buď padouchy nejhrubšího zrna, nebo v lepším případě muže, kteří se vzepřeli tyranské vládě z Kremlu a přešli na Západ. Tady stačí připomenut třeba film Hon na ponorku se Seanem Connerym v hlavní roli. Hraje kapitána ponorky z Pobaltí.

Tento propagandistický obraz se změnil jen v době, kdy spolu bok po boku bojovaly Spojené státy a Sovětský svaz proti nacistům. Tehdy byly s požehnáním armádního velení Rusové líčeni jako stateční lidé vzdorující Němcům.  To se ale brzy změnilo s nástupem studené války. I v animovaných filmech byly vyobrazeni vojáci s kamennými tvářemi, pochodující v sevřených šicích ve válečném tažení na Západ.

Celý text najdete zde

„Dokonce i ve chvíli, kdy Spojené státy táhly do války v Koreji, kde byla větším nepřítelem Čína, Američané stále v pozadí viděli sovětskou ruku, která řídila nevyzpytatelného předsedu čínských komunistů Maa. Ve filmu Mandžuský kandidát z roku 1962 najdeme roli čínského kontrolora myslí, který odkazuje na práci Pavlovova ústavu,“ píše server.

V časech senátora Josepha McCarthyho, kdy byla protikomunistická vlna v Americe na vrcholu, vznikly filmy jako Byl jsem komunistou v FBI (1951), Zátah na Jižní ulici (1953). Do téže kategorie zapadají Útočníci z Marsu (1953), který ovšem nepojednává ani tak o frontálním útoku mimozemšťanů jako spíše o jejich plíživé infiltraci na planetě Zemi. Ale není třeba zůstávat v padesátých letech. Filmy s Jamesem Bondem také ukazují zlé Rusy a vítězící kapitalistickou společnost. Ke zlým Rusům odkazuje podle serveru i nejnovější bondovka z roku 2015 Spectre.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…