Převoz zadržených běženců z Bělé do Drahonic se neobešel bez incidentů. Místní chtějí dvojitý žiletkový plot

12.10.2015 22:37

V pondělí přivezly dva policejní autobusy první uprchlíky, a to osmdesát mužů z tábora v Bělé pod Bezdězem do bývalé věznice v Drahonicích na Lounsku. V oploceném a střeženém areálu je pro ně připraveno 240 lůžek.

Převoz zadržených běženců z Bělé do Drahonic se neobešel bez incidentů. Místní chtějí dvojitý žiletkový plot
Foto: David Hora
Popisek: Symbolická blokáda hraničního přechodu v Dolním Dvořišti uskupením Blok proti islámu

Přesun uprchlíků doprovázely incidenty ještě v Bělé pod Bezdězem. Řada mužů totiž nechtěla areál na Mladoboleslavsku opustit. „Někteří začali předstírat neexistující rodinné vazby, vydávali se za bratrance a strýce rodin. Jiní nám dokonce sdělili, že uzavřeli přímo v zařízení muslimský sňatek, a trvali na jeho akceptování ze strany policie,“ řekla pro ČTK mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

I kvůli tomu dorazila kolona s běženci do Drahonic až ve třičtvrtě na tři. Poté, co autobusy s uprchlíky vjely do oploceného areálu, vyváděli policisté cizince postupně z autobusů po pětičlenných skupinkách. Následně si vzali tašky a batohy s oblečením a byli odvedeni do administrativní budovy.

Někteří se ohlíželi směrem k oplocení, s novináři imigranti nekomunikovali až na několik, kteří přihlížejícím zamávali. Někteří jako by mysleli na útěk a ohlíželi se směrem k oplocení. Jejich příjezd sledovalo i několik lidí z obce, kteří teď žijí v obavách, že se cizincům podaří nějakým způsobem dostat ven.

Lidé jsou naštvaní. Starosta chce ještě jeden žiletkový plot

„Obyvatelé mají obavy z útěků uprchlíků. Očekávám, že policie dostojí svému závazku, že areál ohlídá. Jeden žiletkový plot, který je na vnitřním ze dvou oplocení, nestačí. Chci, aby byl i na vnějším dvoumetrovém oplocení. Nevidím také kamerový systém,“ řekl celkem logicky Jiří Chaloupecký, starosta Lubence, pod který Drahonice spadají. On sám se totiž musel potýkat s protesty lidí a peticí, kterou během deseti dní podepsalo 1 200 lidí. Nesouhlas vyjádřil i Ústecký kraj.

„Nelíbí se nám to, ale nic s tím už neuděláme. Hodně nám vadí dým, který se valí z kotelny, jež má vytápět areál. Kouří nám to přímo pod okny a v zimě to bude ještě horší,“ ukázal novinářům jeden z místních obyvatelů, Pavel Horn, na komín v areálu, ze kterého se valil štiplavý černý kouř.

Ministerstvo již dříve upozornilo, že bezpečnost poblíž areálu, ve kterém ještě v pondělí finišovaly poslední úpravy, zajistí. Areál budou hlídat pracovníci bezpečnostní agentury a vnější ostrahu pak zabezpečí policisté. Má jich tu být 85 a budou se střídat ve směnách. Kromě toho je navíc přislíbeno posílení služebny státní policie v nedalekých Podbořanech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…