Prezident Zeman na oslavách Karla IV.: Otec vlasti byl největší osobností našich dějin

14.05.2016 15:07

Podle prezidenta Miloše Zemana byl Otec vlasti Karel IV. největší osobností českých dějin. „Zasloužil se o vlast,“ řekl na bohoslužbě v zaplněné svatovítské katedrále na Pražském hradě. Mše, kterou sloužil kardinál Dominik Duka, se uskutečnila u příležitosti 700. výročí narození Karla IV.

Prezident Zeman na oslavách Karla IV.: Otec vlasti byl největší osobností našich dějin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Karel IV. podle Zemana učinil z Českého království na tehdejší poměry bohatou a prosperující zemi, sídlo kultury a vzdělanosti. Zároveň dal českým zemím mezinárodní kredit. „Zasloužil se o svoji i naši společnou vlast,“ podotkl prezident. Zmínil také, že Karel IV. byl geniálním architektem či urbanistou. 

O celé bohoslužbě informoval server Aktuálně.cz.

Původní text ZDE.

Duka mimo jiné při bohoslužbě mluvil o spravedlivém uspořádání společnosti v době Karla IV., postaveném na spolupráci církve a státu. „Císař Karel se postaral i o vše, co bylo potřeba k úplné suverenitě Českého království,“ doplnil Duka. Mimo jiné připomněl založení Karlovy univerzity, zhotovení svatováclavské koruny či vznik pražského arcibiskupství.

Při bohoslužbě zazněla také česká hymna, byly vystaveny svatováclavská koruna i svatováclavský meč. Zúčastnili se jí tři zástupci evropských panovnických rodů – lucemburský velkovévoda Jindřich I., monacký kníže Albert II. a lichtenštejnský dědičný princ Alois. Nechyběli ani bavorský premiér Horst Seehofer či český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…